"Srbija će biti treći evropski proizvođač bakra"

Učešćem u projektu "Turski tok" Srbija ima šansu da bude tranzitna zemlja koja bi zahvaljujući tome imala i znatan profit, kaže ministar Aleksandar Antić.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Srbija bi, kaže, ojačala i sopstvenu energetsku sigurnost, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

"Verujem da ćemo ovog puta uspeti u nameri da realizujemo projekat. Kada se gasovod izgradi postoji mogućnost izgradnje gasovodne infrastrukture i u zemljama u okruženju kojima bi Srbija mogla da isporučuje gas", rekao je Antić za praznično izdanje lista "Blic".

On je dodao da u ovom trenutku "izgleda da stvari idu u dobrom pravcu koji Srbiji treba da obezbedi još jedan pravac snabdevanja, energetsku sigurnost, ali i profit koji donosi sama tranzitna taksa".

Reč je o magistralnom gasovodu kroz Srbiju od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom kao delu srpsko-gasnog transpornog sistema koji gradi i realizuje kompanija "Gastrans".

"Ovaj projekat doprineće ukupnoj energetskoj bezbednosti i Srbije i ovog dela Evrope jer je reč o potencijalnih deset do 15 milijardi kubnih metara ruskog gasa koji će iz Turske prolaziti kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku do Austrije", rekao je Antić za "Blic".

On je ukazao da Srbija u ovom projektu ima šansu da bude tranzitna zemlja koja bi po tom osnovu imala znatan profit, a ojačala bi i sopstvenu energetsku sigurnost.

Antić je dodao da je regionu potrebna diversifikacija izvora energije kao i nove nove investicije u rute za snabdevanje gasom.

Ministar je ocenio da je ove godine za njega od poslova najvažniji bio aranžman za RTB Bor.

"To je istorijski posao i veliki korak ne samo za kompaniju, već i stanovništvo i privredu cele istočne Srbije ali i nacionalnu ekonomiju", rekao je Antić ističući da je uveren da je ovo jedan od najboljih poslova kroz koji je Srbija prošla u periodu privatizacije i strateških partnerstava koji garantuje da će se RTB Bor razvijati, da će imati snažnu investicionu politiku, čuvati radna mesta i zapošljavati ljude.

Kompanija "Ziđin" se obavezala da će u narednih šest godina investirati 1,26 milijardi dolara u poboljšanje proizviodnje, otvaranje novih rudnika, povećanje efikasnosti, i da će povećati proizvodnju.

"Očekujem da će Srbija biti treći najveći evropski proizvođač bakra sa povećanjem učešća rudarstva u BDP na pet odsto, u odnosu na sadašnjih jedan odsto", istakao je on.

Ministar je dodao da se očekuje da će proizvodnja bakra iz vlastitog koncentrata u RTB Bor biti povcehana sa sadašnjih 40.000 tona na 120.000 - 150.000 tona u periodu od šest godina.

Kineska kompanija se ugovorom obavezala da isplati i 200 miliona dolara dugova.

"Ziđin je kompanija koja predstavlja garant da će se u Boru i Majdanpeku ostvariti rudarska proizvodnja u skladu sa najvišim svetskim standardima kada govorimo o efikasnost i kvalitetu, ali i kada su u pitanju zaštita na radu i ekologija", poručio je Antić.

Takođe je kao važno ocenio i to što su u buždetu za narednu godinu uvećana izdvajanja za kategoriju "energetski ugroženog kupca", što će, naveo je, dobro doći domaćinstvima sa niskim primanjima koja koriste ovu pogodnost.

strana 1 od 279 idi na stranu