"Ako kupite TV na rate, ne možete dobiti stambeni" VIDEO

Kada pogledamo ekonomske pokazatelje, možemo da kažemo da imamo rast, a u 2019. bi on trebalo da se prelije i na građane, kaže ekonomista Dušan Uzelac.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.12.2018.

11:11

Screenshot/Prva

„Nažalost, još uvek to ne rezultira u frižiderima građana, ali treba vremena da se ekonomski rast prelije na opšte dobro. To gledam koliko trgovinski lanci daju na odloženo plaćanje, tu se vidi kupovna moć“, kaže.

Prema njegovim rečima, 2018. je definitivno bila uspešnija od 2017. i to je jedna svetska klima koja utiče i na nasa, a 2019. bi trebalo da bude ta u kojoj će ekonomski boljitak da se prelije na građane.

Komentarišući procene za evro s obzirom na to da „puni“ 20 godina, Uzelac kaže da je evropska valuta održiva i da će opstati.

„Iako se EU okrnjila zbog Bregzita, evro je imao par testova i uspešno je prošao. U jednom momentu će svakako biti jedinstvene valute i u svetu, i ide se u tom pravcu. Međutim, evro je i dalje dominatna evropska valuta i ne verujem da će se desiti nešto što bi ga izbrisalo.“

Nova godina će doneti i neke nove bankarske propise kao što je kraći rok otplate keš kredita, Uzelac kaže da je cilj toga da se smanji broj loših zaduženja.

„Gledano iz domena zaduženja to su najlošiji krediti, nisu nigde investirani, već je to najobičnija potrošnja i loše je da bude dozvoljeno da se narod zadužuje na velike periode“, kaže i dodaje da je NBS htela da smanji loše zaduženje građana jer:

„Na primer, ako se neko zadužio na deset godina, zbog televizora ili da okreči stan ili nešto slično - neće moći da dobije stambeni kredit dok ne reši taj prvi“, kaže Uzelac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: