Nastavlja se udar na džep vozača, tehnički otišao na 5.000 RSD

Cene tehničkih pregleda nastavljaju da rastu pa su pojedini vozači, koji su se javili redakciji Večernjih novosti, za ovu uslugu platili od 4.500 do 5.000 RSD.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 30.12.2018.

12:10

Nastavlja se udar na džep vozača, tehnički otišao na 5.000 RSD
(Foto: Thinkstock)

"Cene tehničkih pregleda u Srbiji, prema našim podacima kreću se u rasponu od 2.700 do 4.700 dinara", kaže Vlada Marinković, predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda Srbije (NATEP)

- Sva privredna društva koja se bave ovim poslom samostalno određuju cenu jer država, iako je to njena zakonska obaveza, još nije propisala najnižu a ni najvišu cenu pregleda.

Jedan od vlasnika poznate beogradske firme koja se bavi ovom uslugom objašnjava zašto cene rastu.

"Prvo sam propis da vozilo pregledamo na liniji 30 minuta znači da maksimalno za osam sati rada možemo da pregledamo 16 vozila", kaže on - Računica je tu sasvim jasna i pokazuje da sa 3.000 dinara koliko je koštao do pre neki dan tehnički pregled kod nas ne mogu da isplatim ni plate radnicima. Podigli smo cenu na 4.500 dinara, bune se vozači, ali moraju da shvate da smo prinuđeni na ovakve nepopularne poteze.

Veći problem je, ipak, kaže, odluka osiguravajućih kuća da isplaćaju samo pet odsto provizije po zaključenoj polisi obaveznog osiguranja umesto doskorašnjih 10-15 pa i 20 odsto.

- Ta suma nije beznačajna u ukupnim troškovima i da bismo uopšte opstali u ovom biznisu jedini izlaz je bilo povećanje cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: