"Kako će EU sad reagovati kad je reč o njihovim firmama" VIDEO

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je da će biti interesantno videti da li će i kako Evropska unija reagovati na novu odluku Prištine o taksama.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 29.12.2018.

09:15

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Ljajić je za Prvu TV povodom prošrenja važenja takse od 100 odsto i na robu stranih kompanija iz Srbije, kazao da EU ima instrumente da reaguje ali da neće biti ništa čudno ako ta reakcija izostane.

"Sad me zanima kako će reagovati kada se radi o njihovim firmama. Ako neće da zaštite nas onda bi bar trebalo da zaštite njihove kompanije koje ovde posluju", naveo je Ljajić.

Prema njegovim rečima, EU je već mogla da reaguje tako što će suspendovati SSP sa Kosovom jer su ove mere kršenje tog sporazuma.

"Ovaj svet nije isti kao pre 5- 6 ili deset godina. Ova EU nije ista, ima daleko veće probleme nego što smo mi mislimo, da smo centar sveta. I Kosovo preduzima ove mere zato što zna da EU neće preduzimati nikakve radikalne mere, a mogli bi", navodi Ljajić.

On smatra da prištinske privremene institucije kada su kretali u sve ovo nisu imali nikakvu izlaznu varijantu. "Ubeđen sam da oni ne znaju kuda vodi, osim što se radi o dadatnoj političkoj radikalizaciji. Ne pada mi na pamet ništa drugo nego da žele da menjaju političku realnost da skrenu pažnju sa međunarodnog neuspeha. Međunarodna zajednica funkcioniše tako što se zainteresuje tamo gde postoji problem. Žele da naprave problem da bi posatali faktor koji to rešava", priča Ljajić.

Na pitanje zbog čega Srbija ne uvodi kontramere Prištini, ljajić odgovara:

"Vrlo je prosto, Mi skoro ništa ne kupujemo na Kosovu, reč je o 22 miliona evra godišnje, to je 5-6 proizvoda, maline, radijatori, metalne cevi, … Od toga dobar deo su neke kompanije ili privrednici iz Srbije, iz severa kosova koji prodaju ovde", kaže Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: