Vesić: Hvala Zorani, zaustavili smo divlju gradnju

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je izjavio da je nizom radikalnih mera zaustavljena divlja gradnja u Beogradu.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Na pitanje novinara u Vladi Srbije da li postoji spisak investitora sa sumnjivom prošlošću i na koji način Beograd tretira takve ljude i da li postoji kontakt sa tužilaštvom u vezi sa tim pitanjem, Vesić je rekao da ih grad ne tretira posebno poštos je deo lanca u kome učestvuju tužilaštvo i policija.

"Bespravna gradnja je krivično delo. Hvala Zorani na zaista hrabrom i velikom iskorakom i na izmenama Zakona o ozakonjenju i Zakona o planiranu i izgradnji. Bile su potrebne radiklane mere kako bi se zaustavila divlja gradnja u Srbji. Da to nije urađeno ne bismo danas imali ove rezultate, a divlja gradnja je, ipak, zaustavljena i to možemo slobodno da kažemo", naglasio je Vesić.

Naveo je da kada je reč o poreklu novca koji se koristi za divlju gradnju da se pretpostavlja da investitor koji nema dozvolu radi nešto neregularno, kao i da je istraživanje pokazalo da je ulaganje u nerkretnine prvi rizik kod pranja novca. "Imamo kontiuniranu saradnju sa tužilaštvom na teritoriji grada Beograda", dodao je.

Vesić je objasnio da sada oni koji grade nelegalno moraju da plate novčanu kaznu i dobijaju uslov da ako ponove delo mogu da odu u zatvor, čime je tužilaštvo zauzelo mnogo oštriji stav.

Kako je rekao, sada prvi put zajedno izlaze na teren inspektori tužioci i policija i taj proces je mnogo efikasniji.

Na pitanje novinara pod kojim uslovima je kineskom investitoru dodeljena koncesija za izgradnju četiri podzmene garaže u Beogradu, Vesić kaže da se na konkurs javio samo konzorcijum na čelu sa kompanijom Šandong.

"Mi smo na poslednjoj sednici Skupštine grada dali saglasnost na model ugovora. Sad će se o tom ugovoru pregovarati i on treba da bude potpisan u roku od dva meseca. Kada taj ugovor bude potpisan tada će on biti i objavljen i gradjani će tačno znati kolika će biti cena i šta će se dešavati sa svim u vezi sa izgradnjom tih garaža", rekao je Vesić.

Kaže da se grad trudio da prilikom pregovora sa kineskim partnerom obezbedi čitav niz pogodnosti za grad u skladu sa javnim pozivom.

Konzorcijum je ponudio da investira 40 miliona evra u izgradnju četiri podzemne garaže - na Studentskom trgu, Trgu Republike, u Fruškogorskoj ulici i Kosovskoj ulici.

strana 1 od 279 idi na stranu