Potpisano: BG-Sarajevo u dve trase, Turci "napadaju" 2020.

Beograd -- Sa turskom kompanijom "Tašjapi" potpisan je komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju dela auto-puta Beograd-Sarajevo u vrednosti od 250 miliona evra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pročitajte još:

- Potpis za novi auto-put: Turci grade BG-Sarajevo, ali i stanove

-Potpis za novi auto-put: 2 rute kroz Srbiju - gradiće se obe

- Za BiH auto-put do Beograda projekat života

- "Erdogan i Vučić doneli odluku - 'kružni' autoput BG-Sarajevo"

Strateški dokument su potpisali potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije "Tašjapi" Emrualh Turanli.

Mihajlovićeva je rekla da se sledeće godine očekuje potpisivanje finansijskog ugovora, a početkom 2020. godine izgradnja autoputa.

Autoput Beograd-Sarajevo gradiće se u dve trase koje na teritoriji Srbije obuhvataju deonice Sremska Rača - Kuzmin, dužine oko 17 kilometara, i Požega-Užice-Kotroman, dužine oko 60 kilometara.

Ukupna vrednost izgradnje obe deonice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijardi evra, od čega je oko 220 miliona evra vrednost deonice Sremska Rača - Kuzmin, a oko 830 miliona evra deonica Požega-Kotroman.

Vrednost komercijalnog ugovora za projektovanje i izgradnju deonica autoputa Beograd-Sarajevo je 250 miliona evra, a obuhvata izradu plana detaljne regulacije, projekata i izvođenja radova na izgradnji autoputa Sremska Rača - Kuzmin (sa mostom preko Save) i izradu projekta za deonicu Požega-Kotroman.

Ministarka je novinarima u Vladi Srbije rekla da Turska i Srbija imaju dobre ekonomske i bilateralne odnose i da je zajednički interes obe zemlje da se razvijaju, pre svega, u cilju stabilnosti regiona. Kako je navela, dobri odnosi između dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdgoana rezultirali su različitim projektima i sporazumima.

Mihajlovićeva je ukazala da trgovinski odnosi Srbije i Turske beleže značajan rast i da je obim trgovine iznosio u 2017.godini blizu milijardu evra, što je četiri puta više nego 2009.

Potpredsednica Vlade Srbije i resorna ministarka kaže da je za prvih deset meseci ove godine razmena iznosila 850 miliona evra i da je plan da se ona poveća na preko dve milijarde evra.

Autoput Beograd-Sarajevo je prvi autoput koji će direktno povezati Srbiju i BiH, kao i Srbiju sa Republikom Srpskom, a od velikog je značaja i za povezivanje u regionu.

strana 1 od 279 idi na stranu