Prvi efekti takse od 100%: Skače prodaja domaćeg

Kosovska Mitrovica -- Takse od 100 odsto za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine učinila je da se poveća upotreba domaćih proizvoda, kažu privrednici na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Kossev
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Proičitajte i:

- Koha: Uprkos carini od 100%, Srbija moćnija od Albanije na KiM

- Zbog takse od 100% - 2.600 malih i srednjih preduzeća u Srbiji ostalo bez tržišta

- "Ogromna šteta, ako se nastavi neće više biti srpske robe" VIDEO

Savez privrednika Kosova izvršio je istraživanje u vezi sa uticajem takse od 100 odsto na kosovsku ekonomiju od 21. novembra do 5. decembra 2018. U ovom istraživanju, SPK navodi da je anketirano 300 izabranih kompanija u prehrambenoj industriji, trgovini, uslugama i građevini sa 250 potrošača Kosova.

Generalna direktorka SPK-a Ljumnije Ajdini kaže za Radio Slobodna Evropa da na osnovu istraživanja proizlazi da je mera od 100 odsto ostvarila pozitivne efekte za domaću proizvodnju, piše Gazeta ekspres, prenosi Kossev.

Domaći proizvodi, dodaje direktorka Ajdini, u toku ovog vremenskog perioda beleže porast za 25 odsto.

"Privrednici kažu da je povećana prodaja njihovih proizvoda u toku ovog perioda od postavljanja takse od 100 odsto, u građevinskoj industriji 40 odsto, u prehrambenoj 25 odsto, transportu 20 odsto, usluge trgovine 5 odsto i ostalo 10 odsto, zato što su kosovski proizvođači povećali proizvodne kapacitete, povećana je i zaposlenost“, kaže Ajdinijeva.

Trgovina nastavlja da bude omiljena ekonomska aktivnost na Kosovu, ostavljajući po strani proizvodnju. Proizvođači na Kosovu, nastavljaju da upućuju poziv domaćim institucijama da stvore povoljnu fiskalnu politiku da bi ojačali sektor proizvodnje.

Za povećanje kapaciteta domaćih proizvođača, Ajdini kaže da su predložili proizvodnim kompanijama da povećaju kvalitet proizvoda kao i da su preporučili privrmeenim kosovskim institucijama da daje subvencije za proizvodni sektor, kako bi oni ojačali.

strana 1 od 279 idi na stranu