Nema nigde da se kupi ledolomac, Srbija ga pravi za 300 mil RSD

U februaru naredne godine očekuje se potpisivanje ugovora za izgradnju novog ledolomca.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Do tada će srpske reke kao i prethodnih godina, braniti "mešovita ekipa" razbijača leda iz Srbije, Mađarske i Rumunije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U budžetu Srbije za 2018. godinu obezbeđeno je 300 miliona dinara za izradu projektno tehničke - dokumentacije i izgradnju ledolomca.

"Kako na tržištu nema gotovog ledolomca koji bi se kupio, pristupilo se izradi dokumentacije odnosno izradi klasifikacione i radioničke dokumentacije na osnovu koje će se graditi ledolomac", navode u ministarstvu.

Izrada dokumentacije je, kažu, u poodmakloj fazi, "praktično završnoj, kojom su utvrđene tehničke karakteristike ledolomca koje su prihvaćene i overene od strane nadležnog organa, Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu".

Inače, javni poziv za izgradnju novog ledolomca objavljen je 10. decembra prošle godine, a sklapanje ugovora sa izvođačem, kažu nadležni, očekuje se u februaru 2019. godine.

Za odbranu od leda na Dunavu (tzv. sektor od zajedničkog interesa - od državne granice do Vukovara, odnosno, Plavne) predviđeno je angažovanje mađarskih ledolomaca na razbijanju leda u skladu sa dogovorom Mađarske, Hrvatske i Srbije (međudržavni Sporazumom o bilateralnoj saradnji u oblasti vodoprivrede sa Mađarskom iz 1956. godine i bilateralnim sporazumom Mađarske i Hrvatske).

Potez duž akumulacija HE "Ðerdap" je u nadležnosti rumunske i srpske strane koje upravljaju ovom "deonicom", a iz ministarstva poručuju da je ledolomac ''''Greben'''' spreman za plovidbu.

strana 1 od 279 idi na stranu