350 mil. USD na računu: Kinezi ušli u RTB Bor, kompanija menja ime

Kineska kompanija "Ziđin Majning" je zvanično preuzela Rudarsko topioničarski basen (RTB) u Boru.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kineska kompanija u ponedeljak je uplatila 350 mililona dolara za dokapitalizaciju, tako da joj je pripalo 63 procenta vlasništva nad RTB-om.

Kompanija u Boru zvaće se Ziđin Bor Copper d.o.o. Bor a uskoro će joj, kako je najavio ministar Aleksandar Antić, biti pridodat naziv Srbija.

Ugovor o pristupanju novog člana, odnosno ugovor o preuzimanju danas su potpisali minstar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i izvršni direktor Zidjin-a i stariji potpredsednik te kineske kompanije DŽordž Fang.

Ziđin majning grup (Zijin Mining Group), kompanija koja je jedan od najvećih kineskih proizvodjača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude izabrana je za strateškog partnera RTB Bor krajem avgusta ove godine, a plan je da ulože ukupno 1,26 milijardi dolara u RTB u narednih šest godina od čega će 75 odsto investirati u prve tri godine.

Ziđin se obavezao da sačuva 5.000 radnih mesta i da investira dodatnih 200 miliona dolara za rešavanje dugova, čije je pokrivanje predvidjeno UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije).

Investicijama je predvidjeno da 320 miliona dolara bude uloženo u rudnik Cerovo i njegovo otvaranje.

Kineski partner ima i ambiciozan plan za Topionicu, koja ima kapacitet proizvodnje 80.000 tona, a trenutno proizvodi oko 43.000 tona.

Plan kineskog strateškog partnera je da za tri godine radi punim kapacitetom od 80.000 tona, a posle šest godina poslovanja da proizvodi izmedju 120.000 i 150.000 tona.

Ziđin se obavezao da će u ekologiju i rešavanje ekoloških problema uložiti 136 miliona dolara.

Kompanija Ziđin u devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. mestu liste najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.

Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.

Ugovor je potpisan u prisustvu ambasadora Kine u Srbiji Li Mančanga , državnog sekretara Ministarstva privrede Miluna Trivunca, kao i novog generalnog direktora kompanije u Boru Long Ji.

strana 1 od 279 idi na stranu