Alarmantno: Svaka peta čašica legalna, ni Kinezi ne falsifikuju

Čak 80 odsto prometa alkoholnih pića u Srbiji čini nelegalna trgovina, zbog čega država gubi desetine, ako ne i stotinu miliona evra godišnje.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2018.

14:46

Alarmantno: Svaka peta čašica legalna, ni Kinezi ne falsifikuju
Foto: Thinkstock

Ovaj alarmantan podatak iznela je Grupacija uvoznika i distributera alkoholnih pića, navodeći da je siva ekonomija gorući problem u industriji žestokih destilata.

"Naša odgovornost je u ovom segmentu jako velika zato što nelegalni promet alkoholnim pićima značajno ugrožava i život i zdravlje potrošača", ukazuje Miloš Ilić, predsednik Grupacije uvoznika i distributera alkoholnih pića u Privrednoj komori Srbije.

Ilić navodi da su pripremili plan aktivnosti inspekcijskih službi u borbi protiv sive ekonomije u oblasti alkohola.

"Sledimo dobru praksu hodograma u industriji duvana, tekstila kao i u industriji kafe i želimo da i naš hodogram postane deo nacionalnog plana za borbu protiv sive ekonomije", kaže Miloš Ilić.

Prema njegovim rečima, doprinos države treba da bude u dodatnom angažmanu inspektora, njihovoj edukaciji i opremi. Smatra da su gubici države zbog sive ekonomije u oblasti alkohola znatno veći nego što bi bila investicija u dodatne službenike u inspekcijama.

Sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović kaže da PKS u poslednje dve godine aktivno radi na borbi protiv sive ekonomije, jer je za privredu to jedan od prioriteta.

"Upravo hodogrami jesu jedan od načina kako stvari mogu da se rešavaju sistemski tako što će i svi nadležni organi, a sa druge strane privreda, zajedno raditi na smanjenju sive ekonomije i na stvaranju fer i konkurentnog tržišta", rekao je Malinović.

Za rešavanje tog problema, navodi Malinović, potreban je zajednički radi, ali i ukazivanje na konkretne probleme koji se dešavaju u praksi i na one koji nepošteno obavljaju svoju delatnost. Kako je rekao, sami privrednici na terenu najbolje znaju ko su njihovi konkurenti koji se bave nelegalnom trgovinom, a hodogram je najbolji odgovor, jer daje jasne naznake kada, u kom periodu godine i koji inspekcijski organ treba da se angažuje kako bi se rešavao uzrok problema, a ne da se samo bavimo posledicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: