Napokon pare od EU: Srbiji gasna veza sa Bugarskom

U Briselu je potpisan ugovor "težak" 97 miliona evra, kao deo Instrumenta pretpristupne pomoći Srbiji za 2017. godinu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2018.

11:57

Napokon pare od EU: Srbiji gasna veza sa Bugarskom
Foto: Thinkstock

Dokument su parafirali ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i komesar za pristupne pregovore Johanes Han. Novac će biti iskorišćen za energetiku i zaštitu živote sredine, kao i za učešće u programima EEEU - "Cosme", "Horizon 2020" i "Erazmus".

Ministraka Joksimović je prilikom potpisivanja dela IPA za 2017. naglasila da će tih 97 milona evra biti namenjeni za važne razvojne projekte i održivi razvoj Srbije.

"Najznačajniji deo ovog paketa od 49,6 miliona evra je namenjeno za finansiranje gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske. To je jedan od najznačajnih projekta koji bi trebalo da podrži energetsku diversifikaciju u Srbiji, stabilnost u snabdevanju i jačanje gasne infrastrukture, poručila je Joksimovićeva.

Drugi deo sredstava, preko 28 miliona evra, biće usmereno na projekte u oblasti životne sredine - upravljanje otpadnim vodama u Brusu i Blacu. Deo novca biće iskorišćen za sistem previčišćavanja otpadnih voda u Kraljevu, kao i na brojne projekte iz oblasti životne sredine, separacije otpada za 19 opština u Srbiji.

Joksimovićeva je naglasila da, i pored pažnje koju poslednjih dana dobijaju političke stvari koje opterećuju evrointegracioni put Srbije, zemlja nastavlja da bude fokusirana na sopstveni razvoj.

"Za razliku od nekih drugih u regionu, mi stvari posmatramo drugim očima - kroz razvoj, saradnju, poštovanje principa i pre svega interesa naših građana. Jedino na taj način možemo da radimo na boljoj budućnosti naše zemlje i svih građana", kaže Joksimovićeva.

Ona je izrazila nadu da će evropski put Srbije nastaviti stabilan tempo u idućim godinama i doneti boljitak građanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: