Kinezi sutra ulaze u RTB Bor i "keširaju" 350 mil. USD

Kineska kompanija Ziđin trebalo bi da sutra zvanično preuzme Rudarsko-topioničarki basen (RTB) Bor.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2018.

10:46

Kinezi sutra ulaze u RTB Bor i
Foto: Prva, screenshot

Ziđin je izabran za strateškog partnera jer je na tenderu ponudio kupovinu udela od 63 odsto u RTB-u, biznis plan u vrednosti 1,26 milijardi dolara, obaveznu investiciju od 350 miliona dolara, izmirenje duga RTB-a od 200 miliona dolara i očuvanje 5.000 radnih mesta.

Kompanija Ziđin jedan je od najvećih kineskih proizvođača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude. U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine bila je na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu čije su akcije na berzi.

Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra (oko 78 milijardi juana), dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra (oko 1,8 milijardi juana).

Tenderom je bilo predviđeno da strateški partner RTB-a za udeo u vlasništvu te kompanije mora da investira najmanje 350 miliona dolara

Podnosilac ponuda mogla je biti domaća ili strana kompanija koja se najmanje 10 godina bavi eksploatacijom ili proizvodnjom bakra ili ostalih plemenitih metala.

Za izbor strateškog partnera za RTB Bor stigla je i ponuda ruske firme Ju gold. Ponude za strateško partnerstvo sa RTB Bor, osim kineske i ruske kompanije, dostavio je i kanadski Dajmond fild, ali je ta kompanija ispala iz trke zbog nepotpune dokumentacije.

Dosadašnji generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski najavio je ranije da će u toj kompaniji ostati još tri godine pod ugovorom, a da će kineska firma odmah uplatiti 350 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: