"Minimalac nam je 57 RSD, daleko smo i od 143" VIDEO

Kragujevac -- Radnici komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" u Kragujevcu od jutros štrajkuju tražeći da im se uveća radni čas koji je daleko ispod minimalne zarade .

Izvor: B92
Podeli
Foto: Prva, screenshot
Foto: Prva, screenshot

Na skupu koji je počeo od sedam jutros, zaposleni su izneli dva zahteva, oba u vezi sa povećanjem plata. Do ispunjenja ne žele da odustanu od protesta, a prete i radikalizacijom štrajka.

Predstavnici sindikata traže da se njihova trenutna cena rada od 57 dinara po času, uskladi sa onom na koja je zakonom regulisana na republičkom nivou, a to je 143 dinara po času.

"Problem je nastao kada je 2014. godine donet zakon o umanjenju osnovice. Od novembra 2014. naše plate se uopšte nisu menjale", kaže predstavnik štrajkača KP "Vodovod i kanalizacija" Olivera Marković za TV Prva.

Prema njenim rečima, oni su uputili poslodavcu i osnivaču Gradu Kragujevcu pismeno primedbe. Do sada od njih nisu dobili nikakav odgovor.

"Tražimo da zaposleni dobiju deset odsto veću platu, kao i da se uskladi cena rada sa onom na republičkom nivou. Minimalna cena rada je sada 143, a od Nove godine biće 155 dinara", zaključuje Markovićeva.

Osnivač je povodom situacije u ovom komunalnom preduzeću poslao pismo Ministarstvu finansija. Međutim, do sada nisu dobili nikakav odgovor od Ministarstva finasija.

Radnici ne odbacuju mogućnost radikalizacije prostesta. Kažu da će istrajati u ovom štrajku. Nastaviće da se svakog dana okupljaju ispred svoje firme, uz minimum procesa rada.

Opširnije u video-prilogu:

strana 1 od 279 idi na stranu