Kreće zaplena - da li ste i vi jedan od tih Beograđana VIDEO

Preduzeće Infostan od maja ove godine svakim plaćenim računom namiruje raniji dug pozivajući se na član 310 Zakona o obligacionim odnosima.

Izvor: B92
Podeli
Screenshot/Prva
Screenshot/Prva

Isti taj zakon kaže da potraživanja zastarevaju za godinu dana.

Šta se zapravo događa i šta treba da rade hiljade ljudi kojima je dat rok da isplate dug?

"„Mi izdajemo račune za 700.000 korisnika i 95 odsto njih redovno izmiruje svoje obaveze, ovo dakl za onih 5 odsto koji to ne rade“, kaže PR preduzeća Infostan Milica Paunović.

Prema njenim rečima, svi računi su na vreme istpostavljeni i svi imaju dovoljno vremena da izmire obaveze.

„Svi koji su dobili opomene pred prinudnu naplatu imaju račune koji nisu imirili u nekom perodu ranije. Moramo da se držimo zakonskih rokova. Vrlo je važno da svako ko koristi komunlane usluge iste i plaća na vreme“, kaže ona i objašnjava da ovaa preventivna opomena daje dodatni rok da se računi izmire za 8 dana upravo kako se ne bi ušlo u proces prindune naplate.

Međtuim, predsednikudruženja Efektiva Dejan Gavrilović smatra da je to ombana građana.

„U neku ruku jeste obmana. Nije od maja nego do maja se obračunavalo drugačije“, kaže on dok Paunović objašnjava da nema nikakve zabune i da se račun na primer za novembar koji se plati tako i knjiži a ne kao ranije za najstariji mesec.

„Sistem je postojao, pa promenjen, pa se sad vraća na staro. Ja vidim ovde drugi problem a to je diskriminacija građana oko plaćanja pojedinih usluga, kao što su na primer dimničarske usluge“, kaže advoka Željko Simić.

Simić ističe da račun mora da bude kristalno jasan.

„Mi po nalogu komulanih preduzeća formiramo račune objedinjenih naplata. Svaki korsnik može i da odjavi dimničarske usluge“, kaže Paunović.

S druge strane Gavrilović kaže da nikako ne podstiču građane da ne plaćaju račune, ali da je problem što građani ne poznaju dovoljno svoja prava.

strana 1 od 279 idi na stranu