Kraj za bahate izvršitelje: Manje nagrade, više ostaje od plate

Nove izmene zakona koji reguliše rad javnih izvršitelja treba da doprinesu boljoj zaštiti dužnika, što je do sada bilo slaba tačka propisa koji se primenjuje.

Srbija

Izvor: Dnevnik, D. Vujoševiæ

Petak, 14.12.2018.

15:03

Kraj za bahate izvršitelje: Manje nagrade, više ostaje od plate
Foto: Thinkstock

Sve je više pritužbi na rad javnih izvršitelja, dužnicima se plene stvari koje ne bi smele, nameštaju se prodaje stanova.

To što će novi zakon biti bolji i pravedniji, onima koji će danas platiti dugove po još važećem propisu slaba je uteha, piše Dnevnik.

Po važećem zakonu, ne sme da se pleni odeća, obuća i pribor za higijenu, krevet, peć, šporet, frižider, hrana i ogrev za tri meseca. Dužniku se ostavlja novac za ceo mesec u iznosu minimalca ili pola od toga ako je plenidba 15. u mesecu. Ne plene se odlikovanja, albumi s fotografijama, medalje, ratne spomenice i pomagala za oseobe sa invaliditetom.

Međutim, potonje se često nađe na meti izvršitelja, a advokati savetuju da se u tom slučaju jednostavno ne dozvoli zaplena. Izvršitelji znaju šta se ne sme pleniti, pa će izvršenje nad tim predmetima, odnosno novcem, izostati.

U slučaju da je izvršitelj već plenio imovinu koju nije smeo, dužnik nije bez zaštite. Svaki izvršitelj dužan je da zaključi ugovor o osiguranju u visini od 30.000 evra za štetu koju bi mogao počiniti u obavljanju delatnosti. Zato oštećeni dužnici i te kako imaju šansu da budu obeštećeni, mada prilikom prodaje nekretnina šteta može da bude mnogo veća.

Ako novi zakon bude usvojen kako je predloženo, nagrade izvršiteljima biće umanjene, oni će svakodnevno morati da podnose izveštaje o radu Ministarstvu pravde. Primanja dužnika moći će da se opterete do polovine, a ne, kao do sada, čak dve trećine. Stvari trećih lica neće moći da se plene pre nego što se trećem licu ostavi mogućnost za prigovor.

Značajna novina u zakonu trebalo bi da bude i platforma za aukcije. Tako će svaka prodaja nepokretnosti koja je predmet izvršenja postati vidljiva on-lajn, što će smanjiti mogućnost zloupotreba kojih je do sada najviše bilo upravo kod prodaje nekretnina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: