Operateri u Srbiji pred izazovom, korisnici "beže" zbog cena

Beograd -- U Srbiji skoro svaki treći vlasnik mobilnog telefona je menjao operatera, a najčešće su to činili zbog povoljnijeg paketa.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

- Srbija: Na 100 stanovnika - 122 mobilnih telefona

Prema istraživanju koje je uradila Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), čak 35 odsto građana je promenilo mobilnog operatera zbog niže cene usluga.

Od onih koji su odlučili da promene operatera, 29 odsto ispitanika je to uradilo na preporuku poznanika, a 12 odsto zbog promotivnih cena usluga. Mogućnost zadržavanja broja telefona prilikom menjanja operatera iskoristilo je 40 odsto ispitanika.

Kako je saopštio RATEL, skoro 15 odsto ispitanih nisu znali da mogu da zadrže broj, a oko 11 odsto se izjasnilo da im je novi operater rekao da ne mogu da zadrže stari broj. Više od trećine ispitanih nema SIM karticu, ni telefon koji podržava 4G mrežu, a dve trećina ispitanika koristi do tri gigabajta podataka mesečno.

"Кvalitet usluga prenosa podataka koji pružaju sva tri operatera u Srbiji je veoma dobar i na nivou je mobilnih mreža u Evropi. Međutim, jedna trećina mobilnih korisnika nema ili ne koristi internet na mobilnom telefonu", naveo je u saopštenju RATEL.

Dodaje se da su sva tri operatera mobilnih komunikacionih mreža u Srbiji imaju zadovoljavajući kvalitet usluga koje pružaju korisnicima koji, s druge strane, ne upotrebljavaju u raspoloživom kapacitetu usluge koje su im omogućene. U istraživanju RATEL-a sprovedenom u novembru ove godine učestvovalo je 1.200 ispitanika.

strana 1 od 279 idi na stranu