Operateri u Srbiji pred izazovom, korisnici "beže" zbog cena

U Srbiji skoro svaki treći vlasnik mobilnog telefona je menjao operatera, a najčešće su to činili zbog povoljnijeg paketa.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 14.12.2018.

10:44

Operateri u Srbiji pred izazovom, korisnici
Foto: Thinkstock

Prema istraživanju koje je uradila Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), čak 35 odsto građana je promenilo mobilnog operatera zbog niže cene usluga.

Od onih koji su odlučili da promene operatera, 29 odsto ispitanika je to uradilo na preporuku poznanika, a 12 odsto zbog promotivnih cena usluga. Mogućnost zadržavanja broja telefona prilikom menjanja operatera iskoristilo je 40 odsto ispitanika.

Kako je saopštio RATEL, skoro 15 odsto ispitanih nisu znali da mogu da zadrže broj, a oko 11 odsto se izjasnilo da im je novi operater rekao da ne mogu da zadrže stari broj. Više od trećine ispitanih nema SIM karticu, ni telefon koji podržava 4G mrežu, a dve trećina ispitanika koristi do tri gigabajta podataka mesečno.

"Кvalitet usluga prenosa podataka koji pružaju sva tri operatera u Srbiji je veoma dobar i na nivou je mobilnih mreža u Evropi. Međutim, jedna trećina mobilnih korisnika nema ili ne koristi internet na mobilnom telefonu", naveo je u saopštenju RATEL.

Dodaje se da su sva tri operatera mobilnih komunikacionih mreža u Srbiji imaju zadovoljavajući kvalitet usluga koje pružaju korisnicima koji, s druge strane, ne upotrebljavaju u raspoloživom kapacitetu usluge koje su im omogućene. U istraživanju RATEL-a sprovedenom u novembru ove godine učestvovalo je 1.200 ispitanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: