I rad naših frilensera biće regulisan zakonom

Beograd -- Država će nastojati da buduća zakonska rešenja u oblasti rada obuhvate sve oblike radnog angažovanja koje donosi digitalna transformacija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/ ALEXANDER BECHER
Foto: Epa/ ALEXANDER BECHER

Nacrt Zakona o pravima deteta

Ministar Đorđević očekuje da će u prvoj polovini iduće godine biti završen i nacrt Zakona o pravima deteta i zaštitnika prava deteta, kao mehanizma za dalju promociju i unapređenje prava deteta.

“Sprečavanje nasilja nad decom jedan od prioriteta države. U toku je izrada zakona o socijalnoj karti u cilju unapređenja socijalne zaštite i davanja za ugrožene, što je takođe jedna od prioriteta", naglasio je Đorđević.

Prema rečima Zorana Đorđevića, ministra za rad i zapošljavanje, brzi razvoj digitalnih tehnologija doneo drugačiji pristup radu, te da se sve više govori o fleskibilnom radu i oblicima rada. To podrazumeva manje trošove za poslodavce, prilagođavanje potrebama tržišta i povećanje profita, a za zaposlene znači usklađivanje porodičnog života i rada.

Đorđević je rekao da svakodnevnim razvojem infomacionih tehnologija sve veći broj ljudi može da radi “na daljinu”, odnosno od kuće, koristeći nove tehnologije.

Povodom poglavlja 19 koje se tiče socijalne politike i zapošljavanja, ministar Đorđević kaže da je u toku izrada trećeg nacrta akcionog plana koji će Evropskoj komisiji biti dostavljen krajem ove, odnosno početkom 2019. godine.

Govoreći o planovima Ministarstva za 2019. godinu, ministar je najavio razvijanje intergralne socijalne zaštite, unapređenje usluga i stručnog rada, te prelazak na model usluga u zajednici, kao što su dnevni boravci, pomoć u kući i servis personalnih asistenata.

Đorđević je rekao da je 90 odsto dece bez roditeljskog staranja smešteno u hraniteljske porodice, a deset odsto je u institucijama i to su uglavnom deca sa smetnjama u razvoju. Poseban naglasak države, kako je rekao, biće na razvoju specijalizovanog hraniteljstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 279 idi na stranu