Posle 20 godina guranja pod tepih - izlazićemo i na livadu

Kvota junećeg mesa koje će se izvoziti u Tursku je povećana, a Ministarstvo poljoprivrede je dobilo poziv iz Egipata vezano za izvoz junetine u tu zemlju.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.12.2018.

14:36

Posle 20 godina guranja pod tepih - izlazićemo i na livadu
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Prema rečima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, samo tržište Turske nije dovoljno, već da će se to proširiti.

Upitan za bezbednost hrane, Nedimović je rekao da je ta tema 20 godina, zbog različitih interesa, lobija, gurana u zapećak, te da nisu postojale državne laboratorije. Sve analize su se radile privatno.

"U 2019. godini ćemo pričati samo o tome, imamo laboratoriju za kontrolu kvaliteta mleka, laboratoriju za kontrolu hrane, pa ćemo izlaziti i na livadu da vidimo ko šta radi kako bi i poverenje u državu i institucije poraslo, jer ako nemate ove alate džaba vam sva pravila koja donesete
“, rekao je ministar.

Upitan da li će se proveravati kvalitet svinjskog mesa, s obzirom da je počela sezona svinjokolja, Nedimović je kazao da postoji sistemski monitoring nad svim bolestima i klasičnom svinjskom kugom. Kaže da se nikada ne može biti 100 odsto sigurno da se nešto neće desiti, ali da se institucije trude da to dovedu do toga da se ne dešava i da nema većih problema.

"Što se tiče izlaska na tržište - tu je nulta tolerancija"
, izričit je Nedimović.

Govoreći o subvencijama za poljoprivredne proizvođače u lokalnim samoupravama, ministar poljoprivrede navodi da se pravi moderan softverski sistem da se svaka prijava primi u lokalnoj samoupravi.

Povećan budžet za subvencije, kada je u pitanju stočarstvo, najviše će se odnositi na tovno govedarstvo, kaže Nedimović i dodaje da je tu ideja da se napravi ozbiljan iskorak.

"Imamo veliku tražnju, a posle ćemo krajem sledeće godine da se preorijentišemo na mleko, da plaćamo mleko po kvalitetu"
, kaže Nedimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: