"Nećemo vraćati imovinu potomcima okupacionih snaga" VIDEO

Imovina potomcima ustaškog pokreta i SS divizije "Princ Eugen" neće biti vraćena, rekao je Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

Srbija

Izvor: Prva

Četvrtak, 13.12.2018.

09:44

Foto: Prva, screenshot

Gostujući na TV Prva, Sekulić je naglasio da dok je on na čelu Aegncije za restituciju i dok važi postojeći Zakon o restituciji, imovina pripadnicima okupacionih snaga se neće vraćati njihovim potomcima.

Sekulić se osvrnuo na jednu odluku Upravnog suda, po kome se rehabilitovanim pripadnicima SS divizije "Princ Eugen", odnosno njihovim potomcima, otvara mogućnost da traže povraćaj oduzete imovine.

"U ovom slučaju rehabilitacija ne znači ništa za restituciju. Ona samo znači da jedan od pripadnik okupacionih snaga oslobođen presude na osnovu koje je osuđen nakon Drugog svetskog rata", naglasio je Sekulić.

Prvi čovek Agencije za restituciju osvrnuo se i na odluku suda da se Karađorđevićima isplati 500.000 evra, iako su oni tražili da im se vrati Beli dvor.

"Pozivajući se na aktuelni Zakon, Agencija je odbila vraćanje Dvora zato što je status Belog dvora trebao da se reguliše posebnim zakonom. Pravni zastupnici Karađorđevića su podneli tužbu, a sud je doneo odluku da neće biti vraćanja Dvora, već da će novčano obeštetiti porodica Karađorđević", zaključio je Sekulić.

Prema Sekulićevim rečima, Agencija za restituciju je do sada rešila 71 odsto zahteva. Godišnje rešavaju oko 6,5 procenata predmeta i realno je da se za četiri godine završi proces restitucij građana. Kada se reše svi predmeti, građanima koji su podneli zahtev za restituciju, biće isplaćeno ukupno dve milijarde evra.

Opširnije o tome koja je imovina i koliko je vraćeno pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: