BG: Velika novina, novi obračun poreza - po zgradi

Beograd -- Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će Grad Beograd imati novi način obračuna poreza na imovinu.

Izvor: Beta Beograd
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Pilot-projekti na Vračaru i Savskom vencu

Da bi se izračunali efekti novog obračuna poreza na imovinu, trenutno se rade pilot-projekti masovne procene na Vračaru i Savskom vencu. "Kada budu to završili, onda ćemo uraditi simulaciju, videćemo kako to izgleda i znaćemo kakvi su efekti, ali sigurno je da način obračunavanja poreza mora da bude promenjen, realniji stanju na terenu", naglasio je Goran Vesić.

Prema Vesićevim rečima, obračun poreza na imovinu mora da bude promenjen, odnosno mora da bude mnogo realniji - u skladu sa stanjem na terenu, što znači i pravedniji, jer bi se svaka zgrada posebno procenjivala, zbog čega se trenutno rade dva pilot-projekta.

"Sistem koji već dugo postoji dovodi do toga da nova zgrada ima sve od infrastrukture, a da dve ulice dalje ljudi žive bez kanalizacije, ali plaćaju isti porez", istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da se sada porez naplaćuje po zonama tako što se u jednoj uzme promet svih nepokretnosti do 30. septembra i onda se napravi prosečna cena i izvuče cena koja se odredi kao porez, kao i da postoje neka umanjenja u plaćanju.

"Trenutno radimo sa Republičkim geodetskim zavodom i Evropskom unijom na promeni tog sistema i to je ta takozvana masovna procena", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, svaka zgrada će se posebno procenjivati. Svaki objekat imaće različit porez, zavisno od toga šta ima od infrastrukture.

"Ako u ulici nemate kanalizaciju, plaćaćete porez umanjen za neki iznos, tako i ako nemate vodovod, ili ulica nije uređena, a kako dobijate nešto od infrastrukture tako vam raste porez", zaključio je zamenik gradonačelnika.

strana 1 od 279 idi na stranu