Vlada usvojila budžet: Koje su novine u vojvođanskoj kasi?

Predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović saopštio je da je vlada usvojila Predlog budžeta pokrajine za iduću godinu u iznosu od 74,4 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.12.2018.

15:10

Vlada usvojila budžet: Koje su novine u vojvođanskoj kasi?
Foto: Thinkstock

On očekuje da ga Pokrajinska skupština usvoji 20. decembra.

On je istakao da je održan visok nivo tzv. kapitalnih rashoda od 26 procenata, što je za skoro dva odsto više nego ove godine.

"Ne trošimo novac za administraciju i njene troškove, nego za namene za koje građani očekuju", rekao je Mirović i naveo da će najveći deo novca i naredne godine, pored ulaganja u infrastrukturu i zdravstvo, biti usmeren u privredu i poljoprivredu, tamo gde se i stvara bruto domaći proizvod.

"Najveći deo novca ulaže se u infrastrukutu i opremanje zdravstvenih centara. Podetiću vas da Vlada upravlja sa 35 radnih jedinica, klinika i instituta u okviru zdravstva", rekao je Mirović i dodao da je planirano ulaganje u poljoprivredu, kao i za programe Razvojne agencije koje daje profesionalne podsticaje domaćim kompanijama za ekonomski razvoj.

Mere pronatalitetne politike planirane su bez umanjenja, materinski dodatak je nova mera za nezaposlene majke trećeg i četvrtog deteta, a nastavlja se i s finansiranjem biomedicinski potpomognute oplodnje i podrškom rešavanju stambenog pitanja i unapredjenja stanovanja porodicama u kojima se rodi treće ili četvrto dete.

"Majke koje su nezaposlene i koje rode treće ili četvrto dete od 1. januara primaće 15.000 dinara mesečno u trajanju od dve godine", dodao je Mirović.

Kao novine u budžetu najavio je ulaganje u zaštitu životne sredine, kao što je gradnja četiri nova prečistača u Bačkoj Topoli, Malom Idjošu i Srbobranu.

U najznačajnije investicije koje su planirane za narednu godinu jesu i ulaganja u izgradnju Studentskog kulturnog centra, rekonstrukcija kompleksa "Heterlend" kod Novog Bečeja, nabavka 10 vozila za prevoz pacijenata na dijalizu, sufinansiranje dva akceleratora i adaptacija prostora za njihov smeštaj u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, adaptacija Gimnazije "Isidora Sekulić" u Novom Sadu, te projekat e-uprave.

Mirović je rekao i da se nastavlja sa ulaganjem u započete višegodišnje velike projekte, kao što su izgradnja i opremanje Radio-televizije Vojvodine, adaptacija Narodnog pozorišta u Subotici, završetak radova oko Žeželjevog mosta, izgradnja Sentandrejskog puta u Novom Sadu, proširenje sadržaja termalnih bazena na Paliću, dalje ulaganje u infrastrukturu u zdravstvu i ulaganje u zaštitu kulturnog nasledja.

Planiranim budžetom za 2019. godinu obezbedjen je isti ili viši nivo ulaganja i u oblastima obrazovanja, kulture, informisanja i sporta, kao i u oblasti ostvarivanja prava nacionalnih manjina, rekao je predsednik Pokrajinske vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: