"Uspeli posle teških pregovora, otpisano 70% duga"

Sporazum o regulisanju klirinškog duga Srbije prema Češkoj, potpisan danas, biće otpisano 70 odsto tog duga, koji potiče još iz doba SFRJ.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 10.12.2018.

16:14

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

"Uspeli smo, nakon teških pregovara, da dobijemo otpis 70 odsto duga, da sa 32,7 miliona dolara dodjemo na 9,8 miliona. To je stvar koja je opterećivala odnose dve zemlje u proteklih 25 godina. Srbija ima novac na računu, biće regilusan i taj stari dug", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

On je dodao da, nakon što Sporazum bude ratifikovan, Srbija ima 45 dana da plati 9,8 miliona dolara, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar je rekao da rešavanje klirinškog duga omogućava otvaranje nove stranice u odnosima Srbije i Češke, kako bi se dalje razvijala saradnja i podsticale investicije.

"Pričali smo mnogo o novim investitorima koji dolaze u našu zemlju iz Češke Republike. To je sjajna stvar i zato želimo da ove stare dugove rešimo što pre kako bismo otvorili prostor za dalji razvoj naših bilateralnih odnosa", rekao je Mali.

Češka ministarka finansija navela je da će postizanje sporazuma o rešenju srpskog duga poboljšati odnose dve zemlje, koje je opterećivao taj problem iz prošlosti.

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić koja je na čelu delegacije koja boravi u poseti Češkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: