Zabrana zapošljavanja bar još godinu, taksa za RTS skače

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru biće u Srbiji na snazi bar još godinu.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 07.12.2018.

14:20

Zabrana zapošljavanja bar još godinu, taksa za RTS skače
Foto: Thinkstock

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru kojim se produžava zabrana zapošljavanja u državnim službama do kraja 2019. godine.

Po oceni Vlade Srbije, smanjenje zarada, zabrana zapošljavanja i racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru su mere koje su najviše doprinele smanjenju rashoda i uspehu fiskalne konsolidacije.

Skupština je usvojila i zakone koji se tiču plata kojima se menjaju rokovi od kojih počinje primena sistemskog i posebnih zakona o platama u pojedinačnim delovima javnog sektora i to za 1. januar 2020. godine, kada bi trebalo da budu uvedeni platni razredi kako bi za isti posao državni službenici imali istu zaradu.

Usvojene su i izmene Zakona o državnim službenicima i izmene Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Takođe, taksa za javne servise Radio-televizija Srbije (RTS) i Radio televizija Vojvodine (RTV) od 1. januara 2019. godine iznosiće 220 dinara, umesto dosadašnjih 150 dinara.

To je propisano izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis koje je Skupština Srbije danas usvojila.Taksa za RTS i RTV i dalje će se plaćati preko računa za električnu energiju, koji će biti uvećan zbog povećanja pretplate za 70 dinara, odnosno za 47 odsto.

Javni servis finansira se iz takse i iz državnog budžeta Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: