"Dolazak nemačkih firmi neverovatan, prošle nedelje 5 novih"

Beograd -- Nemačke kompanije trenutno zapošljavaju 52.000 radnika u Srbiji i zainteresovane su za dalje ulaganje, rekao je Jerg Heskens, savetnik predsednika Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako je rekao, pre četiri, pet godina za firme je bilo nemoguće uopšte da razmišljaju da investiraju u Srbiji, a sada ove firme ne samo da žele da dođu u Srbiju nego vide i svoju budućnost u Srbiji. "Ne da stave stare mašine, koje više nisu potrebne u Nemačkoj i da ih presele u Srbiju. Ne, oni kupuju nove mašine, investiraju u svoju budućnost u razvojne projekte u Srbiji. I sele se firme, kako neki "Kontinental", ili "Boš" ili "Simens". Oni vide budućnost svoje firme i svog razvoja u Srbiji. Taj trend raste dalje i neverovatno šta se dalje dešava", naveo je Heskens.

Heskens je istakao da širenje kompanije "Simens" u Kragujevcu predstavlja veliki znak ne samo za Srbiju već za celu regiju.

On je za RTS rekao da bi mnoge zemlje bile srećne da dobiju neki sličan projekt koji je Srbija dobila, kao i da je to veliki znak i signal da je Srbija stabilna buduća industrijska zemlja. On je naveo i da trgovinska razmena između Srbije i Nemačke raste u dobrom pravcu i ove godine iznosiće više od pet milijardi evra.

Govoreći o širenju "Simensa" u Kragujevcu on je rekao da to nije samo "Simens" nego i kooperanti koji su uključeni u šinska vozila. "Simens" je samo mi kažemo lokomotiva za projekt i dosta srpskih domaćih firmi će biti uključeno u celi proizvodni kapacitet tamo u Kragujevac", rekao je Heskens.

On je rekao i da su nemačke firme koje rade u Srbiji zadovoljne i zbog toga imaju buduće planove.

"Broj firmi raste, broj zaposlenih raste i najvažnije za mene, nije samo nove investicije i one stare investicije, firme koje su tu, kao na primer "Simens", oni su zadovoljni zbog toga i imaju buduće planove. I skoro sve nemačke firme koje su tu imaju ambiciozne planove za budućnost. Znači oni su mnogo zadovoljni što se tiče kooperacije sa javnim preduzećima, sa politikom. A na drugoj strani obukom, kavalitetnim kadrovima koje mogu da nađu", objasnio je Heskens.

On je naveo i da u u Srbiji posluje oko 1.000 firmi koje su osnovane sa kapitalom iz Nemačke. "Kada gledam samo proizvodnju imamo oko 450 nemačkih firmi koje trenutno posluju u Srbiji i imaju zajedno više od 52.000 zaposlenih", rekao je on.

On je rekao i da je trend dolaska novih investitora iz Nemačke u Srbiju neverovatan. "Samo prošle nedelje bilo je tu pet različitih nemačkih firmi koje vide budućnost, i ne samo u sektoru industrije već i razvoju u Srbiji. Način na koji ovaj trend raste ekonomski promet između Srbije i Nemačke da dalje imamo nove fabrike, da još više imamo zaposlenih u nemačkim firmama u Srbiji to definitivno ide bolje i bolje. I neverovatno koliko firmi se danas interesuje da posluje u Srbiji", istakao je on.

Kada je u pitanju povećanje izvoza kaže da su industrijske komponene, kao i prehrambena industrija dve stvari gde imamo najviše efekata i plus tu dolaze usluge oko IT sektora.

"Ali baza nemačke industrije, i u Nemačkoj i u Srbiji, je auto industrija, sve oko automobila", zaključio je Heskens.

Srbija

strana 1 od 279 idi na stranu