Železnicu napušta 1.200, otpremnina zavisi od opcije

Beograd -- Srbija Kargo, Infrastruktura Železnice Srbije i Železnice Srbije do kraja godine otpustiće ukupno 1.240 radnika, piše Blic.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

S obzirom na to da u železničkom sektoru u sva četiri preduzeća na koje je 2015. godine podeljena srpska železnica radi ukupno 11.496 zaposlenih, broj zaposlenih će biti smanjen za više od 10 odsto.

Srbija Kargo napustiće najveći broj zaposlenih 776, Infrastruktura železnice Srbije proglasiće tehnološkim viškom 320 radnika, dok će Železnice Srbije da napusti svega 16 zaposlenih.

Jedina kompanija u kojoj se neće menjati broj zaposelnih je Srbija voz.

U IŽS kažu da visina otpremnine zavisi od kategorije u kojoj se zaposleni nalaze i da li ispunjavaju uslove za penziju ili ne - 240 evra po godini staža osiguranja ili se primenjuje otpremnina predviđena Zakonom o radu uvećana za 50 odsto u zavisnosti od kategorije zaposlenog i od toga šta je za njega povoljnija opcija.

Smanjenje broja zaposlenih opravdava se ekonomsko-finansijskom konsolidacijom, povećanjem efikasnosti i konkurentnosti, ali i potrebom da se broj i sturktura zaposlenih ukslade s obnovom saobraćaja i tehnologijom rada da bi komapanije racionalno poslovale.

Vesti

strana 1 od 248 idi na stranu