Inspektori sa lakim laptopovima, rast plata 20% na svim nivoima

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da je do sada obuku za korišćenje softverskog rešenja eInspektor prošlo 800 inspektora.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 07.12.2018.

08:03

Inspektori sa lakim laptopovima, rast plata 20% na svim nivoima
Foto: Thinkstock

Obuku su prošli inspektori iz sanitarne, tržišne, upravne i inspekcije rada, a do kraja 2019. sistem će biti u primeni u svim inspekcijama u zemlji.

"Platforma eInspektor omogućiće brži, efikasniji, transparentniji, kompatibliniji inspekcijski nadzor", kazao je Ružić nakon posete inspektorima koji se obučavaju za korišćenje tog softverskog rešenja.

On je rekao da država intenzivno radi na poboljšanju uslova rada za inspektore i poboljšanja njihovog materijalnog položaja.

Ružić je ukazao da Srbija ima ukupno 6.500 inspektora, čija je prosečna starost 54 godine, a da je potrebno da se njihov broj poveća za 25 procenata, kako bi se dostigao evropski prosek.

Zbog toga se, kako je kazao, priprema akcioni plan koji treba da donese potpuno sagledavanje stanja u inspekcijama, da bi se omogućilo zapošljavanje mladih inspektora.

Naveo je da je ove godine obezbeđena korekcija korektivnog koeficijenta za inspektore u lokalnim samoupravama koja je omogućila povećanje plata do 20 odsto, a isto to bi trebalo da bude omogućeno i za inspektore na republičkom nivou, nakon što Skupština Srbije usvoji izmene Zakona o platama državnih službenika.

Ružić je podsetio i da su izmene Zakona o inspekcijskom nadzoru pred parlamentom i da je namera da se sistem promeni, kako bi inspekcija dobila preventivni i savetodavni karakter, odnosno da se kaznene odredbe primenjuju na one koji s predumišljajem krše zakon i ugrožavaju bezbednost građana i privrede.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je naglasila da je "sistem eInspektor jedan od najvećih strateških projekata u okviru elektronske uprave".

"Do sada je obučeno 800 inspektora, a obuhvaćene su četiri inspekcije od ukupno 42. U 2019. nastavićemo da širimo sistem, ali u ovom trenutku obuhvaćene su neke od najavažnijih inspekcija - tržišna, upravna, sanitarna i inspekcija rada", rekla je premijerka.

Kako je dodala, od 1. januara naredne godine inspektori na terenu biće bez olovke i papira, sa lakim laptopovima, priključeni na internet i moći će lakše i transparentnije da rade svoj posao, kao i da vide šta su druge inspekcije radile i utvrdile.

Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović rekao je da sistem eInspektor deo reformi inspekcijskog nadzora, koje podrazumevaju obezbeđivanje bolje zaštite i kontrole, uz smanjenje administrativnih troškova i povećanje pravne sigurnosti.Kako je naveo, obezbedjeni su serveri sa softvrom koji će da koriste svi inspektori u Srbiji, kao i laptopovi za sve inspektore koji su opremljeni bežičnim internetom i kvalifikovanim elektronskim sertifikatom.

To će, kako je objasnio, omogućiti inspektorima da lakše i transparentnije obavljaju svoj posao, povezani na veliki informacioni sistem, a informacije o tome šta rade na terenu moćiće da se prate u realnom vremenu.

Elektronski sertifikat omogućiće da se nadzor inspektora obavlja bez papira, jer će se sva dokumenta elektronski potpisivati u informacionom sistemu.

"Do maja 2019. u sistem eInspektor ućiće još 33 inspekcije, a do kraja godine ostatak inspekcija, kojih je 42 u Srbiji", kazao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: