"Prištinske carine bile tragedija, sada je to već farsa"

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin je prištinske carine na uvoz robe iz Srbije nazvao farsom, dok bi njihove posledice, kako kaže, mogle biti brojne.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.12.2018.

15:32

Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Kako je naveo, posledice mogu dovesti do zaoštravanja situacije na Balkanu, podrivanja regionalne ekonomske stabilnosti, sporazuma CEFTA, i smanjivanja ugleda medijatora, u ovom slučaju EU.

"Ove carine su farsa, nekada je to bila tragedija, a sada je to već farsa", rekao je Čepurin u Institutu za međunarodnu politiku i privredu gde je održao predavanje "Partnerstvo Rusije i Srbije u kontekstu savremenih međunarodnih događaja".

Govoreći o posledicama prištinskih sankcija, Čepurin je rekao da su one očigledno neprijatne za srpske proizvođače, jer narušavaju određene trgovinske interese, ali će, smatra, najjače posledice pretrpeti ugled Prištine, kao pregovaračke strane sa kojom se vode pregovori.

Treća posledica je, dodaje, šteta po ugled medijatora u ovim pregovorima, odnosno EU, koja, kako kaže, treba da pozove Prištinu da se drži ustavnog poretka, a ne da poziva obe strane na uzdržanost, već samo Prištinu koja i uvela ove carine.

"Dobro je da Brisel daje izjave da te carine treba da budu uklonjene, ali je loše što Priština uopšte nema sluha za to. Taj problem će se međutim nastaviti i Srbija ima pravo da odgovori na ove agresivne mere", izjavio je Čepurin, ali je izrazio uverenje da će se Srbija ponašati odgovorno i da se neće odlučiti na agresivne mere.

Kosovske carine, ocenjuje, nose mnogo opasnosti, ali "najveća je pokušaj da se srpsko stanovništvo protera sa Kosova", kaže Čepurin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: