Kanađani pronašli bogatstvo u Srbiji, sada uvode partnera

Kompanija "Erin ventures" sklopila je ugovor o strateškom partnerstvu sa britanskom firmom "Investko" o daljem zajedničkom istraživanju rude bora u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 04.12.2018.

15:03

Kanađani pronašli bogatstvo u Srbiji, sada uvode partnera
Foto: Thinkstock, ilustracija

Kanadska kompanija "Erin ventures" je u regionu Piskanja, nedaleko od rudnika uglja kod Baljevca na Ibru, pronašla rezerve rude bora.

Kako se pretpostavlja, bruto vrednost rude veća je od dve milijarde dolara, po čemu bi se nalazište svrstalo kao treće po veličini u svetu.

U skladu sa odredbama ugovora, "InvestKo" treba da uloži nešto više od 20 miliona dolara za nastavak istraživanja kod Baljevca na Ibru.

Nakon toga, ukoliko bi došlo do otvaranja rudnika, firma iz Velike Britanije, koja je specijalizovana za ovakvu vrstu investicija, bila bi većinski vlasnik u tom rudokopu, pišu "Večernje novosti".

Nakon sklapanja ugovora o strateškom partnerstvu, Ministarstvo rudarstva produžilo je dozvolu za istraživanje "Erinu" do 2020. godine sa opcijom produženja te licence i u naredne dve godine.

Inače, prema prvoj, preliminarnoj studiji izvodljivosti, ovaj rudnik bi mogao da bude u funkciji 21 godinu. U tom periodu, odavde bi moglo da se dobije skoro 12 miliona tona bora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: