Pomalja se novi izvor gasa za Srbiju?; "Razgovaraćemo u BG"

Nikozija -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će razgovarati o tome na koji način bi deo gasa preko Bugarske mogao da dolazi u Srbiju sa trase gasovoda "Ist med".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

O tome će se, kako je naveo Vučić, razgovarati sledeće godine na trilateralnom susretu Srbija-Kipar-Grčka u Beogradu.

"Imaćemo treći susret između Srbije i Kipra u Srbiji, ali ćemo biti i domaćini trilateralnog susreta Srbije, Kipra i Grčke, i sa velikim zadovoljstvom ćemo sa našim prijateljima razmatrati sve vidove saradnje u društvenim oblastima, od razmene znanja i saznanja u oblasti prosvete i kulture...ili da vidimo kako i na koji način da koristimo bar deo gasa koji bi mogao da dođe do Srbije preko Bugarske iz Ist meda, iako smo mi najvećim delom oslonjeni na ruski gas", rekao je Vučić nakon susreta sa kiparskim predsednikom Nikosom Anastasijadisom.

Inače, u vodama Kipra na Sredozemnom moru nalaze se značajna svetska nalazišta prirodnog gasa.

Prošle godine su se Italija, Grčka, Kipar i Izrael, dogovorili da postave cevi za taj gasovod.

"Ist med" bi trebalo da poveže izraelsku bušotinu "Levijatan" i kiparsku gasnu bušotinu "Afrodita" sa italijanskim gradom Brindizijem.

Stručnjaci procenjuju da bi ovaj istočnomediteranski gasovod bio najduži na svetu, a sa 16 milijardi kubnih metara gasa godišnje bio bi ekvivalent jednom kraku "Turskog toka", kojim bi gas bio transportovan iz Rusije u Evropu.

Drugi deo ovog projekta mogao bi da bude gasovod koji bi išao sa Kipra u Tursku i ovaj gasovod bi mogao da bude jeftiniji, jer je, prema oceni stručnjaka, potrebno samo izgraditi cev od Kipra do Turske, a otuda bi gas "Južnim gasnim koridorom" preko Balkana i (Srbije) mogao da stigne u Evropu.

strana 1 od 274 idi na stranu