Njujork tajms piše o Nišu: Amerikanci od vojne baze prave kompleks

Jedan od najuglednijih svetskih medija piše o Nišu, a povod je projekat "Novi Niš" koji grade Amerikanci.

Srbija

Izvor: Južne vesti

Sreda, 28.11.2018.

13:51

Njujork tajms piše o Nišu: Amerikanci od vojne baze prave kompleks
Foto: Thinkstock, ilustracija

Tajms donosi priču o bivšoj vojnoj bazi, napuštenoj kasarni Bubanjski heroji, koja se pretvara u stambeni i poslovni centar.

U članku "Bivša vojna baza našla novu ulogu", Tajms piše o jednom od najiščekivanijih niških gradilišta koje se prostire na čak 37 hektara, ali čiji su rokovi realizacije nekoliko puta pomerani.

Filip Bej, direktor kompanije zadužene za realizaciju projekta, ranije je o kašnjenju govorio da "Srbija nije Švajcarska, nepredviđene situacije se dešavaju".

Poslednjih meseci, u gornjem delu dvorišta kasarne nikle su i prve zgrade, pišu Južne vesti.

Gomile neobrađenih betonskih panela uredno su poređane na gradilištu u ovom malom gradu od 260.000 stanovika, na jugu Srbije. Pregršt kranova pomera te panele gore i dole, napred i nazad. Izgradnja stanova izgleda tako lako, kao igra sa lego kockicama, i graciozno kao uigrani ples - piše Tajms.

Pojedini niški funkcioneri u svežim najavama pominjali su 2021. godinu kao rok za završetak radova, međutim, Njujork tajms sada uvodi novi datum u "Novom Nišu", a to je 2024. godina, prenose Južne vesti.

Priču o pretvaranju kasarne u stanove, Njujork tajms povezuje sa raspadom Jugoslavije i ratovima devedesetih, posle kojih je tranzicija dovela do zatvaranja mnogih vojnih objekata u istočnoj Evropi, pa i u Srbiji.

Tehnološki napredak i rezanje vojnih troškova učinili su konvencionalno oružje nepotrebnim i primorali vlade da smanje broj trupa. Rezultat su mnogi vojni objekti koji ničemu ne služe i raspadaju se - navodi Tajms.

"Novi Niš" će verovatno biti prvi projekat obnove vojne baze u Srbiji, navodi Tajms, ali je, kako kažu, balkanska Srbija daleko od toga da predvodi proces transformacije vojne infrastrukture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: