Hoćete da prodate stan u NBG soliteru? Obratite pažnju VIDEO

Da bi javni beležnici mogli da overavaju kupoprodajne ugovore za nepokretnosti koje se nalaze u zaštićenim kulturnim celinama postoji poseban uslov.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2018.

10:50

Hoćete da prodate stan u NBG soliteru? Obratite pažnju VIDEO
Foto: Thinkstock

Uslov za overu je da prodavac donese dokaz da Zavod za zaštitu spomenika kulture nije zainteresovan za kupovinu.

Zašto se tek sada primenjuje Zakon o kulturnim dobrima iz 1994. godine, koliko ovaj postupak usporava promet nekretnina, koja su novoproglašena kulturna dobra na teritoriji grada i ukoliko Zavod ima nameru da kupi nepokretnost da li se vlasniku isplaćuje puna tržišna cena? Na ova pitanja su u Jutru Prve TV govorili Saša Mihajlov iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda i Đorđe Vukotić iz NALED-a.

Mihajlov kaže da je najbrži put do notara i da ne bi došlo do bilo kakvih neprijatnosti da kada vlasnik nekretnine koja se nalazi u zaštićenim kulturnim celinama da se obrate u Zavodu za zaštitu spomenika kulture s ponudom sa tržišnom cenom i Zavod je dužan da prihvati tu cenu.

Ona kaže da se to primenjuje svih ovih godina na osnovu Zakona iz 1994. godine.

Sa druge strane, Đorđe Vuković kaže da to nije tačno jer su tek poslednje dve godine počele da se upisuju zabeležbe svosjtva kulturnih dobara u katastru.

"I tek od tog trenutka su javni beležnici mogli da primete da je jedan objekat u režimu te vrste zaštite, do sada su se prodavale nepokretnosti da niko nije znao", kaže on.

Ističe da su u režimu kulturnog dobra sva arheološka nalazišta, kojih u Bepogradu ima zaista mnogo.

"Sporno je da je pravo preče kupovine,je na sve što upisano kao kulturno dobro, nije ograničeno na primer na spomenike kulture", kaže Vuković.

Da li ovo pravilo prava preče kupovine moraju da poštuju samo oni koji žive u gradskom jezgru Beograda ili i vlasnici nekretnina u novobeogradskim soliterima, pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: