"Neće Srbi na KiM ostati gladni, pojaviće se druga roba - jeftinija"

Odluka o povećanju takse na 100 odsto za robu iz Srbije na KiM će, od svih preduzeća u Pčinjskom okrugu, najviše pogoditi firme iz Bujanovca i Preševa.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.11.2018.

17:34

Foto: Thinkstock

To su firme čiji su vlasnici Albanci i koje najveći deo svojih proizvoda plasiraju na kosovsko tržište, izjavio je šef kancelarije Privredne komore Leskovac u Vranju Branislav Popović.

Popović je za agenciju Beta rekao da povećanje takse za 100 odsto na srpske proizvode koji se prodaju na Kosovu nije mnogo pogodilo srpske kompanije u Vranju ili drugim gradovima Pčinjskog okruga, bez obzira na to što su najbliži administrativnoj liniji s Kosovom, zato što to nije tržište na koje je usmerena prodaja njihovih proizvoda.

"Odlukom o povećanju taksi najviše su pogođene albanske firme iz Bujanovca i Preševa. Srpske kompanije iz Pčinjskog okruga nisu mnogo usmerene na kosovsko tržište, naše firme imaju i druga tržišta i mogu da preusmere i preraspodele posao", kazao je Popović.

Popović je ocenio da će odluka o povećanju takse značajno pogoditi velike proizvođače s brendiranom robom iz centralne Srbije, koji veliki deo svojih proizvoda prodaju na Kosovu.

"Toliko povećanje takse znači duplo veću cenu proizvoda, a niko takav proizvod neće da kupi. To znači da će na kosovsko tržište ući roba iz drugih izvora, neće Srbi na Kosovu ostati gladni, već će se u prodavnicama umesto srpske robe pojaviti neka druga, jeftinija, iako je do sada celo kosovsko tržište i zbog kvaliteta a i zbog cena najviše kupovalo srpsku robu", rekao je Popović.

On je naveo da odluka kosovskih vlasti o povećanju izvozne takse za robu iz Srbije ne znači zabranu uvoza te robe, ali za privrednike postaje neisplativo, jer udvostručuje cenu proizvoda, dok bi uredba o zabrani uvoza za svu robu na kojoj na deklaraciji ne piše da je namenjena Republici Kosovo u potpunosti onemogućila izvoz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: