"S velikim optimizmom očekujem 2019"

U Predlogu budžeta za 2019. predviđeno je dodatnih 33 miliijardi dinara za povećanje plata u javnom sektoru i 35 milijardi dinara više za povećanje penzija.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 22.11.2018.

09:46

(Foto: Thinkstock)

To je izjavio ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Penzije će u 2019, kaže Mali, u odnosu na 2014. biti veće između osam i 13 odsto, a plate zaposlenih u javnom sektoru od sedam do 12 odsto.

"Deo ušteda i ono što smo zaradili usmerevamo ka podižanju životnog standarda", rekao je Mali na TV Pink i poručio da će penzije biti sve veće i veće u skladu sa ekonomskim rastom.

On je dodao da s velikim optimizmom očekuje 2019. godinu kada je reč o rastu BDP-a i daljeg napredovanja Srbije na Duing biznis listi.

"Sve što radimo, radimo da nam ekonomija jača, da imamo što više investitora i što više da privreda radi. To su veći prihodi u budžet, samim tim imate i za plate i za penzije. To je taj točak koji smo zavrteli uspešno i upravo je budžet za 2019. rezultat rada u proteklih pet godina", kaže Mali.

Pored podizanja životnog standarda građana, drugi aspekt predloženog budžeta za 2019. godinu, o kome će parlament raspravljati početkom sledeće nedelje, jesu investicije koje će, ističe, biti nikad veće, te da je za tu namenu u 2019. planirano 220 milijardi dinara samo za javne investicije koje utiču na rast BDP-a.

Treća karakteristika Predloga budžeta za 2019. je, kako je naveo, podizanje konkurentnosti privrede i kroz rasterećenje opterećenja na plate.

"Našli smo fiskalni prostor kako bismo ukinuli doprinos od 0,75 odsto za slučaj nezaposlenost na teret poslodovca", rekao je Mali i naveo da set pratećih budžetskih zakona predviđa veliki broj poreskih olakšica kako bi privreda bila još konkurentnijom i atraktivnijom.

Naglasio je da je predloženi budžet za 2019. nastavak reformskog procesa koji je započet 2014. godini.

Mali je rekao da će ove godine, treću godinu za redom, biti zabeležen suficit u budžetu koji će iznositi 0,6 odsto BDP što je, kaže, 27 milijardi ili 28 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: