Oglasila se EU: Spremamo odgovor Prištini zbog taksi Srbiji

U Evropskoj komisiji u Briselu su najavili da se u najkraćem roku očekuje odgovor EU na odluku kosovske vlade da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

"EU radi na reakciji povodom odluke kosovske vlade da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto", rečeno je Tanjugu u Briselu.

EU je 6. novembra već zatražila od kosovskih vlasti da hitno objasne odluku o povećanju taksi od tadašnjih 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Brisel je ocenio da takva odluka ”podriva regionalnu saradnju i nije u skladu sa principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova".

”Ove odluke su jasno kršenje kosovskih obaveza unutar CEFTA. EU očekuje od Kosova, koje trenutno predsedava CEFTA, da se u potpunosti uskladi sa svojim ovabezama i opozove ove mere”, poručila je tada portparolka EU Maja Kocijančič.

I u izjavi za Tanjug povodom uvođenja taksi na robu iz Srbije Kocijančičeva je podsetila na saopštenje šefice EU diplomatije Federike Mogerini dato nakon poslednje runde dijaloga 8. novembra, u kojem se Kosovo i Srbija pozivaju da osiguraju ”uslove pogodne za dijalog i da se uzdrže od reči, akcija i mera koje su u suprotnosti sa duhom normalizacije”.

* Pročitaje još:

- Haradinaj: Povećane takse stupaju na snagu - odmah

- Ljajić o taksama Prištine: Par ekselans, bolje da su rekli "zabrana"

- Desilo se: Takse na srpske proizvode 100%!

- Mali: Skandalozno, daleko od zdrave pameti

- Takse od 100%: Presedan u istoriji, skandal, kršenje zdrave logike

Srbija

strana 1 od 274 idi na stranu