Oglasila se EU: Spremamo odgovor Prištini zbog taksi Srbiji

U Evropskoj komisiji u Briselu su najavili da se u najkraćem roku očekuje odgovor EU na odluku kosovske vlade da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.11.2018.

17:54

Oglasila se EU: Spremamo odgovor Prištini zbog taksi Srbiji
(Foto: Thinkstock)

"EU radi na reakciji povodom odluke kosovske vlade da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto", rečeno je Tanjugu u Briselu.

EU je 6. novembra već zatražila od kosovskih vlasti da hitno objasne odluku o povećanju taksi od tadašnjih 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Brisel je ocenio da takva odluka ”podriva regionalnu saradnju i nije u skladu sa principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova".

”Ove odluke su jasno kršenje kosovskih obaveza unutar CEFTA. EU očekuje od Kosova, koje trenutno predsedava CEFTA, da se u potpunosti uskladi sa svojim ovabezama i opozove ove mere”, poručila je tada portparolka EU Maja Kocijančič.

I u izjavi za Tanjug povodom uvođenja taksi na robu iz Srbije Kocijančičeva je podsetila na saopštenje šefice EU diplomatije Federike Mogerini dato nakon poslednje runde dijaloga 8. novembra, u kojem se Kosovo i Srbija pozivaju da osiguraju ”uslove pogodne za dijalog i da se uzdrže od reči, akcija i mera koje su u suprotnosti sa duhom normalizacije”. * Pročitaje još:

- Haradinaj: Povećane takse stupaju na snagu - odmah

- Ljajić o taksama Prištine: Par ekselans, bolje da su rekli "zabrana"

- Desilo se: Takse na srpske proizvode 100%!

- Mali: Skandalozno, daleko od zdrave pameti

- Takse od 100%: Presedan u istoriji, skandal, kršenje zdrave logike

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: