Ljajić: Par ekselans, nećemo se pomiriti s ovom odlukom Prištine

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da je odluka Prištine da takse poveća za 100 odsto znači sprečavanje trgovine između Kosova i centralne Srbije.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako je rekao, to je "par ekselans“ politička odluka, koja će imati ogromne negativne posledice.


Ljajić je rekao da su dva razloga za tu odluku - jučerašnje glasanje u Interpolu i činjenica da međunarodna zajednicaa nije blagovremeno i oštro reagovala na dosadašnje vancarinske barijere koje su uvođene od strane Prištine.


“Posledice su svakako ogromne, pre svega ekonomske.
Ovo znači definitvno obustavu svake vrste trgovine između centralne Srbije i Kosova, rekao je Ljajić.

On je istakao da nema tog proizvođača iz Srbije koji može da bude konkurentan sa tolikim taksama, porezima i carinama koje se uvode.

“Bolje da su rekli ''zabrana trgovine sa Srbijom'', nego što na ovakav načIn pokušavaju to da urade. Stvari moraju nazvati pravim imenom - ovo jeste sprečavanje i zaustavljanje trgovine između Kosova i centralne Srbije”, istakao je Ljajić.

Ljajić je naveo da je iz centralne Srbije prošle godine na KiM plasirana roba u vrednosti od 440 miliona evra, a da smo kupili robu vrednosti od 21 milion, te da se ove godine beleži rast od nekih devet odsto, pa će i posledice biti ogromne.

Ministar je naglasio da su dva uzroka za ovu meru Prištine, a prvi je jučerašnje glasanje u Interpolu.

“Ovo je reakcija direktno na to, ni to i ne kriju”, podvukao je Ljajić.

Kao drugi razlog, naveo je to što međunarodna zajednica nije blagovremeno i oštro reagovala na dosadašnje vancarinske barijere koje su uvođene od strane Prištine.

Na pitanje kakvu reakciju međunarodne zajednice sada očekuje, Ljajić kaže da nema druge žešće reakcije nego da se sve ove odluke i mere povuku.

To je jedino merodavno, jedino učinkovito. Ovo je ''par ekselans" politička odluka Prištine, kao rekacija na jucerašnje glasanje”, rekao je Ljajić.

Na obrazloženja Ramuša Haradinaja, po kome navodno Srbija uvodi vancarisnke barijere zbog čega oni rea pa on i na to reaguju, Ljajić kaže da mi pozivamo sve eskperte sveta da dođu i vide ko kome uvodi vancarinske barijere.

“Ako ikome odgovora zona slobodne trgovine i ukidanje svih barijera - odgovara Srbiji
”, poručio je Ljaijić.

Srbija, kaže, mora da bude "hladne glave“i da donosi pragmatične odluke, a ne ovakve mere koje pre svega štete građanima.

"Nećemo se pomiriti svakako sa ovim odlukama i merama. Tražićemo i animirati sve one za koje verujemo da mogu da utiču na Prištinu da povuče odluku“, rekao je Ljajić.

Vesti

strana 1 od 274 idi na stranu