Javašluk u Mirijevu: "Ljudima digli Kineski zid ispred kuće"

Stanari ulice u Mirijevu u kojoj se sa nelegalne zgrade u izgradnji obrušio zid kažu da su nekoliko puta od maja gradilište prijavljivali inspekciji.

Srbija

Izvor: B92, Prva

Sreda, 21.11.2018.

13:06

Javašluk u Mirijevu:
Foto: Screenshot/Prva

Međutim, niko se nije pojavljivao sve dok se nije dogodila nesreća, kada je inspekcija utvrdila da je reč o nelegalnoj gradnji i odmah zatvorila gradilište.

Zapravo, nije reč samo o jednoj zgradi u ovom naselju, već o kompleksu zgrada koji čine tri zgrade od kojih nijedna nema dozvolu.

Goran Rodić potpredsednik Građevinske komore, rekao je da u Beogradu ima mnogo ovakvih objekata divlje gradnje koji su u procesu izgradnje, a totalno su neobezbeđeni, kao i da je ova zgrada primer objekta koji nikada ne može biti ozakonjen.

"Problem je što inspekcijski organi lokalne samouprave koji treba da kontrolišu svoju teritoriju nisu sprečili u startu zidanje ovakvih objekata. Nije on jedini, čitavo naselje je napravljeno divljom gradnjom."

"Po novom zakonu, gradska inspekcija bi trebalo odmah da izađe i da izda nalog za rušenje ovog objekta, jer on je zatvoren, radnici su otišli, ali je ostao neobezbeđen", kaže Rodić.

Na pitanje kako je moguće da lokalne vlasti toliko nemaju kontrolu nad tim šta se dešava na njihovom zemljištu, nego se naprave kule i gradovi i tek onda se to primeti, Rodić kaže da je osnovni problem korupcija.

"Vladajuće stranke su krive što polupismeni ljudi dolaze na vrlo odgovorne funkcije, koji su spremni i na ovakve stvari da gledaju kroz prste, pa ovakva divlja gradnja ugrožava ne samo onoga koji radi na ovakvim objektima nego i okolno stanovništvo. Ljudima su digli Kineski zid ispred kuće", kaže Rodić.

Rodić zaključuje da je sada na redu potez inspekcije, jer ona ima pravo odmah da donese odluku o rušenju i da se ta odluka istog dana sprovede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: