Srpska roba "leti" sa polica na Kosovu; Ljajić: Dečja ljutnja Prištine

Tržišni inspektori u južnoj Mitrovici počeli su navodno da pretresaju prodavnice i da sklanjaju robu iz Srbije na čijoj deklaraciji ne piše "Republika Kosovo".

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.11.2018.

09:22

Srpska roba
Foto: Thinkstock

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić za TV Prva kaže da Srbija neće prihvatiti ovakve ucene iz Prištine i ovu odluku naziva "dečjom ljutnjom".

"Ovo je potpuno van svih dosadašnjih dogovora i sporazuma", rekao je on i podsetio na dogovor iz 2011. godine kojim je uređeno da deklaracije budu statusno neutralne.

"Imali smo slučaj pre dva dana da jedan distributer iz Srbije ne može da pošalje robu na kojoj na srpskom piše 'distributer za Kosovo i Metohiju', a na albanskom samo 'za Kosovo', odnosno jer ne piše 'Republika Kosovo'", naveo je Ljajić.

On je dodao i da je Srbija prihvatala robu na kojoj je napisano "Kosovo" ili "Kosovo*" jer je to statusno neutralno, ali i da "Republika Kosovo" za Srbiju nije prihvatljivo.

Ljajić kaže i da su ovakve politički motivisane mere Prištine na štetu svih, a najviše na štetu onih koji na Kosovu žive.

"Pogledajte samo cene pre 6. novembra i sada, sva roba je poskupela najmanje za 10%, i to plaćaju građani na Kosovu", rekao je on i dodao da će Srbija apelovati na Brisel i Vašington da se takva odluka poništi. "Sve ovo loše utiče na nastavak dijaloga", naglašava.

"Mi imamo pravo da vodimo diplomatsko-političke akcije i to je potpuno legitimno, baš kao i Priština, ali ovo je van svih ekonomskih logika i pravila. Još i najavljujete da ćete povećati takse za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine", dodao je on.

Šta je još poručio ministar Ljajić pogledajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: