Srbija i Albanija zajedno promeniće region, pravi "bum" tek dolazi

Privredna saradnja Srbije i Albanije doživeće pravi bum u narednih pet godina, izjavio je u utorak u Tirani predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.11.2018.

08:45

Srbija i Albanija zajedno promeniće region, pravi
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

Čadež je u glavnom gradu Albanije priredio prijem povodom predstavljanja srpskih kompanija na ovogodišnjem, 25. jubilarnom Međunarodnom sajmu privrede u Tirani i 15. godišnjici učešća Srbije na toj manifestaciji.

U organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije na ovogodišnjem sajmu PANAIR, koji se održava do 24. novembra, srpsku privredu ove godine predstavlja oko 70 privrednika iz gotovo 40 srpskih kompanija, od čega će svoj proizvodni program predstaviti na Nacionalnom štandu od 300 kvadrata 24 firme iz svih sektora privređevanja, od agrobiznisa do IKT.

"Skok ukupne trgovine između Srbije i Albanije je u poslednje tri godine ne samo iznenadio sve nas nego je bio i najveći rast razmene dve ekonomije", naglasio je Čadež.

Inače, srpsko-albanska robna razmena je u 2017. povećana je za više od trećine u odnosu na prethodnu godinu, uz obostrani ravnomeran rast i albanskog i srpskog izvoza.

"Najvažnije je da su počela da se stvaraju zajednička preduzeća. Jedna najveća albanska kompanija za logistiku kupila je jednu špeditersku kuću u Srbiji, zatim jedna od naših najvećih kompanija Nelt kupila je jednu logističku kompaniju u Albaniji. Imamo i jednu veliku investiciju u turizmu od strane MK grupe u impozantan hotel na albanskoj obali, sa pet zvezdica i 280 soba", rekao je Tanjugu predsednik PKS.

Kako je kazao, srpski i albanski biznismeni su našli put kako da rade zajedno i naprave sinergiju između dva tržišta.

Čadež je naglasio da to zaista može da promeni ovaj region.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: