BG kao i Srbija: Svakoj opštini bar kao Obrenovcu Meita

Grad Beograd dobio je potvrdu da je međunarodna kreditna agencija Mudis zadržala Beogradu odličan kreditni rejting BA3, isti koji ima i država Srbija.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.11.2018.

09:30

BG kao i Srbija: Svakoj opštini bar kao Obrenovcu Meita
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je naveo da je ta odluka rezultat petogodišnje stabilne finansije politike grada, čija je osnovna karakteristika vraćanje dugova koje je grad nasledio i restruktuiranje javnih preduzeća.

"Kreditni rejting Beograda i dalje opterećuje relativno visoka zaduženost grada, koja je bitno smanjena poslednjih pet godina, a koja je posledica sulude politike zaduživanja koju je sprovododio bivši gradonačelnik Dragan Đilas", rekao je Vesić.

On je istakao da je ta odluka važna za građane, jer bez dobrog kreditnog rejtinga nema ni ulaganja u novu opremu u javnim preduzećima, u vrtiće, bolnice, škole.

"Ovakav kreditni rejting znači i više investitora, odnosno povoljnije okruženje za investitore. Od toga zarađujemo kroz porez, angažuje se naša građevinska industrija, otvaraju se nova radna mesta. Jedno povlači drugo", ukazao je Vesić.

Kako kaže, kreditni rejting i ocena agencije Mudis da su "gradske finansije stabilne" je poseban podsticaj za strane investitore.

Vesić je podvukao da je plan da u narednom periodu svaka prigradska opština u Beogradu dobije makar jednu investiciju, onako kako je Obrenovac dobio Meitu.

"Za odluku investitora da li će investirati novac, kreditni rejting je veoma važan. Inače, ovaj kreditni rejting je dokaz da Đilas nije uspeo sa svojom politikom 'teranja stranih investitora iz Srbije i Beograda' i 'denunciranjem sopstvene zemlje međunarodnim organizacijama'", naveo je Vesić.

On je precizirao da je kreditni rejting Grada isti kao i Republike, što je za Beograd kao lokalnu samoupravu velika pohvala.

"Beograd je lokomotiva razvoja Srbije, jer on učestvuje sa 40 odsto u bruto društvenom proizvodu i zapošljava veliki broj ljudi. Ukoliko Beograd krene, kreće i čitava Srbija", zaključio je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: