Bakšiš mora u zakon - konobari, šta kažete? VIDEO

Trenutno, u našem zakonu ne postoji napojnica, zbog čega Udruženje ugostitelja Srbije traži da se bakšiš reguliše zakonom.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2018.

14:30

Bakšiš mora u zakon - konobari, šta kažete? VIDEO
(Foto: Thinkstock)

Visina napojnice je 10 odsto, ide na fiskalni račun i deli se ravnomerno na sve zaposlene.

To je inicijativa upućena yladi. Da li ovim plaćanjem po automatizmu nagrađujemo i konobara čijom uslugom nismo bili zadovoljni? Kako će reagovati konobari kada čuju da će svoj bakšiš deliti sa gardaroberkom, čistačicom i noćnim čuvarom? Ko je na dobitku a ko na gubitku pitamo Georgia Genova, direktora HORES.

"Bakšiš nije obavezan i to je nagrada koju dajete ako ste zadovoljni uslugom. Ovde se radi o tome da mi regulišemo bakšiš koji ne postoji u zakonodavstvu. To nije prihod poslodavcu, ovde se radi o inicijativi da se stavi napojnica, odnosno da se knjiži“, kaže Georgie Genov, direktor HORES.

On ističe da Udruženje traži samo da se evidentira napojnica, da se vidi koliki je to iznos kako bi se sprečile dosadašnje zloupotrebe.

"Konobar sada ne može da kuca bakšiš, ne može po zakonu, jer mogu da knjiže na to ime nešto drugo, piće na primer“, objašnjava.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: