VKS potvrdio zabranu za malu HE; "Ovaj front se širi"

Vrhovni kasacioni sud potvrdio je rešenje Ministarstva za zaštitu životne sredine kojim se zabranjuje gradnja male hidroelektrane Pakleštica na reci Visočici.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.11.2018.

13:11

VKS potvrdio zabranu za malu HE;
Foto: Prva, screenshot

Vrhovni kasacioni sud uvažio je žalbu Ministarstva za zaštitu životne sredine, poništi presudu Upravnog suda i potvrdi rešenje Ministarstva kojim se zabranjuje gradnja male hidroelektrane Pakleštica na reci Visočici.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izrazio je zadovoljstvo takvom odlukom suda, ističući da pokazuje da najveće institucije razumeju potrebu za zaštitom životne sredine.

"Mislimo da se Kasacioni sud držao u potpunosti zakona", rekao je Trivan novinarima.

On je kazao da je Ministarstvo koje predvodi veoma zadovoljno presudom koju je doneo Kasacioni sud budući, kaže, da postoji uverenje da ne postoji razumevanje za zaštitu životne sredine u našoj sredini.

"To znači da se životna sredina počinje tretirati na pravi način. Ne možemo da se prema njoj odnosimo kao da je reč o bilo kojoj drugoj delatnosti. Od životne sredine zavisi kakav će biti kvalitet života svakog od nas i kolika će biti dužina naših života. Ako to neko neshvata, ovo će biti prilika da kroz sudske odluke shvati", rekao je Trivan.

Podsetio je da je Ministarstvo povuklo potpis na saglasnost o proceni uticaja zbog toga što su se pojavile činjenice da na tom delu reke Visočice postoji nekoliko zaštićenih ili strogo zaštićenih vrsta, te da se investitor žalio Upravnom sudu zbog povlačenja potpisa, a Ministarstvo se nakon toga žalilo na odluku Upravnog suda, i Kasacioni sud im je dao za pravo.

"Mnogo toga se promenilo u Srbiji i nadam se da ovaj slučaj može da znači za Srbiju početak poštovanja propisa u oblasti životne sredine i razumevanja da je životna sredina veoma važna i da se više prema njoj ne možemo odnositi kako kome padne na pamet", naveo je ministar.

Trivan dodaje da su sada i sudovi uz zaštitu životne sredine, uz koju su gradjani odavno, kao i nevladine organizacije i mediji. "Ovaj front se širi i mi smo srećni zbog toga", rekao je Trivan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: