"Dođite u 6h, plata 900 €"; "Nećemo, previše nam je rano"

Proteklih nedelja mnoge evropske države uputile su Nacionalnoj službi za zapošljavanje zahteve za oglašavanje potreba za radnicima, pre svega zanatlijama.

Izvor: Dnevnik
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Od 20.633 brisana, čak 17.421 je skinut s evidencije zbog toga što se neopravdano nije javio ili odazvao na poziv organizacije za zapošljavanje koja je želela da ili ponudi posao ili produži status. Prošlog meseca NSZ je zabeležio 49 lica koja se nisu javila poslodavcu kojem ih je služba uputila i samim tim nisu ni dobili posao, iako su mogli. Uz to, 142 nezaposlena su prošlog meseca odbila dodatno obrazovanje i obuku, 42 je odbilo da prihvati ponuđeno učešće u programu aktivnih mera zapošljavanja.

Najviše se traže radnici metalske struke i često se u samim inostranim oglasima ne traži više od osnovne škole i sertifikata za određeno zanimanje na kojem imaju radno iskustvo, prenosi Dnevnik.

Problem nije u tome što evropske države traže naše radnike – tako je bilo i prethodnih decenija – već u tome što se najviše traže struke koje su i u samoj Srbiji deficitarne. Tako, dok se srpski varioci traže širom Evrope, poslodavci u Srbiji zapošljavaju radnike iz Rumunije, Turske pa i Indonezije. No, i pored toga, potreba za zanatlijama svih profila na srpskom tržištu je i dalje velika.

Nedavno je kladovsko brodogradilište, u kojem je prosečna plata 900 evra, raspisalo konkurs za 60 majstora-varilaca. Bilo je prijavljenih kandidata, ali kada su počeli razgovori s njima, na zaprepašćenje direktora te kompanije Milenka Lepovića, od toga vajde nije bilo.

"Neverovatno, ali istinito", istakao je Lepović. "Kada smo većini zainteresovanih kazali da očekujemo da se sutradan u šest sati ujutru jave na posao, većina je odgovorila da im je previše rano da ustanu u to vreme".

Sličnu priču imaju i mnogi drugi poslodavci u Srbiji koji radnicima daju veće plate od prosečnih, ali manje od onih koje dobre zanatlije mogu zaraditi u inostranstvu. No, u inostranstvu odgovor koji daju u Srbiji ne prolazi, niti bi s njim dobili bilo kakav posao. Jer, tamo dobro plate, ali za radno vreme, rano ili kasno, mnogo ili malo, ne pitaju. Ono što mora da se uradi – mora, i tu pogovora niti pregovora nema.

Činjenica je da deo nezaposlenih koji su na evidenciji NSZ odbija ponuđene poslove. Neki upravo iz razloga što im se ne ustaje rano, neki zbog toga što posao i ne traže već su na evidenciji iz nekih drugih razloga, pre svega socijalnih, a ima i onih koji nemaju praksu u zanatu koji su završili pa kao takvi i ne mogu da se zaposle.

Da je to tako, govori i podatak iz Statističkog biltena NSZ, iz kojeg se vidi da je samo tokom prošlog meseca 20.633 nezaposlenih brisano s evidencije nezaposlenih zbog toga što se nisu pridržavali zakonskih obaveza, a jedna od tih obaveza je da se jave na konkurs u kojem se traži njihova struka.

Srbija

strana 1 od 274 idi na stranu