Kontramere: Srbija i BiH ne idu u Prištinu

Beograd -- Srbija i Bosna i Hercegovina neće učestvovati na sastancima radnih tela CEFTA u Prištini 20. i 21. novembra, izjavio je potpredsednik srpske vlade Rasim Ljajić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Od početka uvođenja dodatne takse od 10 odsto za robu koja se uvozi iz Srbije i Crne Gore uvoz te robe je prepolovljen, izjavio je u sredu direktor Carine Kosova Bahri Beriša.

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj nije isključio početkom nedelje mogućnost dodatnog povećanja poreza na robu iz centralne Srbije.

Dve zemlje, kako je naveo Ljajić, neće prisustvovati ni ministarskom sastanku u okviru CEFTA nedelje, koji će takođe biti održan u Prištini 3. decembra.

Prema Ljajićevim rečima, to je zajednički zaključak njegovog današnjeg telefonskog razgovora sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem.

"Besmisleno je da zabijamo glavu u pesak i ponašamo se kao da se ništa ne događa i da je situacija normalna, a svima nam je jasno da je nakon uvođenja takse od 10 odsto za robu iz Srbije i BiH koja dolazi na Kosovo, ovo najveća kriza od početka funkcionisanja CEFTA sporazuma", kazao je Ljajić.

"Zamislite da u takvoj situaciji i Šarović i ja pričamo o olakšavanju trgovine i uklanjanju barijera, a mi trenutno imamo uvedene ne barijere, nego barikade od strane privremenih institucija u Prištini. I pritom se još pojedini kosovski ministri hvale time što je smanjen obim trgovine sa Srbijom", dodao je on.

Potpredsednik Vlade ističe da je zajednički cilj Srbije i BiH da se pomenute mere uvedene od privremenih institucija u Prištini ukinu i da se onda "započnu razgovori ne samo o ukidanju vancarinskih barijera, već o suštinskom stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora u ovom delu Evrope".

Ljajić i Šarović će početkom sledeće nedelje na sastanku u Sarajevu utvrditi čitav niz zajedničkih aktivnosti koje će dve države preduzeti radi ukidanja sporne takse uvedene od institucija u Prištini.

Srbija

strana 1 od 274 idi na stranu