"Najgore da imate sreće i odmah dobijete posao, a to nije to" VIDEO

Mladi često nailaze na nedoumice u vezi sa obavljanjem prakse, probnog rada i volontiranja.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.11.2018.

15:09

Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Kandidati nekada nisu ni sigurni u čemu je u stvari razlika, pa samim tim nisu upoznati sa svojim pravima i obavezama, isto je i sa poslodavcima.

Gostujući u emisiji 150 minuta, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević pojasnio je razliku između prakse i volontiranja.

Oni koji volontiraju rade za opšte dobro i prema zakonu volonteri nemaju pravo na novčanu nadoknadu. Ugovor volontera se razlikuje od ugovora stručne prakse i ugovora o radu, kaže ministar Đorđević.

Poslodavci ne smeju sticati dobit radom volontera, dok sa obavljanjem stručne prakse to nije slučaj. Koliko god da vi kao praktikant obavljate posao u određenoj kompaniji, vi svojim radom doprinosite dobiti poslodavca.

Volontiranje se gleda kao rad na crno ukoliko ne doprinosi opštem dobru i kažnjivo je zakonom po poslodavca.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pruža šansu za volontiranje i praksu, koja se organizuje u dogovoru sa fakultetima. Mladi lutaju i treba im dati mogućnost da probaju, kaže ministar Đorđević.

"Najgore što možete je da imate sreće da vam se pruži mogućnost da završite studije, kojim slučajem dobijete odmah posao i ispadne da to nije ono što ste zamislili. I sad imate nekoga ko će raditi to jer glupo je da izgubi posao jer ga je jedva i dobio i imao je i sreće, a nije zadovoljan. Znači on od prvog dana vidi sebe da izađe i ode. Bolja varijanta je ako prepozna sebe u tome. Takav čovek karijerno napreduje.“

Opština Čukarica daje mogućnost studentima da volontiraju, a 17. novembra održaće se i sajam zapošljavanja u zgradi opštine. Biće preko 35 preduzeća koja su iskazala potrebu za preko 400 radnih mesta.

Mladi uglavnom smatraju da im je pre zaposlenja neophodna praksa ili volontiranje, jer fakulteti ne daju veliku mogućnost sticanja praktičnih znanja tokom studiranja.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: