"Auto-put pravljen bukvalno od blata, nove krivične prijave"

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavila je proširenje krivične prijave protiv odgovornih za propuste u izgradnji deonice Ub-Lajkovac na Koridoru 11

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.11.2018.

12:46

Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije M.Mirèetiæ

"Sada se vidi da je ovaj auto-put pravljen bukvalno od blata. Mi smo pre godinu dana podigli krivičnu prijavu protiv svih odgovornih za izgradnju ove deonice, koju ćemo sada da proširimo i na odgovorne u laboratorijama koji su davali saglasnost da je materijal koji je ugrađivan u auto-put odgovarajućeg kvaliteta. Prijava će biti proširena i na deo nadozora na ovoj deonici", rekla je Mihajlovićeva u emisiji "Insajder debata".

Ministarka je kazala da je ta deonica dužine 12,5 kilometara koja "ide iz njive u njivu" ukupno plaćena 100 miliona dolara, da je ugovor o izgradnji imao 15 aneksa, a da je deonica iste dužine u Grdeličkoj klisuri, najtežem gradilištu u ovom delu Evrope, koštala 20 miliona dolara manje.

"Ova deonica je primer kako više nikad ne sme da se radi i svi oni koji su u tome učestvovali treba da odu da vide šta su radili. Mi činimo sve da do kraja godine završimo ovaj posao, da pustimo saobraćaj i na ovoj deonici i da imamo kompletan auto-put od Obrenovca do Preljine u dužini više od 100 kilometra", rekla je Mihajlovićeva.

Deonicu od Uba do Lajkovca gradile su kompanije Planum i Putevi Užice u vreme bivšeg ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića, a raspala se pre nego što je puštena u saobraćaj zbog korišćenja neadekvatnih materijala, saopštilo je ranije Ministarstvo građvinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Sanacija te saobraćajnice treba da bude završena do kraja novembra, a radi je konzorcijum kineske Šandong haj-spid grupe (Shandong Hi-Speed Group) i azerbejdžanske firme Azvirt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: