BG: Štrajk taksista bez TX, imaju jedan zahtev FOTO

Beograd -- Nekoliko desetina taksista štrajkovalo je ispred zgrade vlade Srbije, zahtevajući da im se omogući da dobiju dozvole za rad u Beogradu.

Izvor: B92, prva
Podeli
Foto: Darko Jevtić
Foto: Darko Jevtić

Oni su svoja vozila parkirali u jednoj traci Nemanjine ulice, što je delimično ometalo saobraćaj.

Prvo što nam je upalo u oči kada smo došli u Nemanjinu jeste to da na vozilima koja su u štrajku nema registarskih oznaka sa poslednja dva slova TX, dakle radi se o divljim taksistima.

Foto: Darko Jevtić
Foto: Darko Jevtić

To su potvrdili i vlasnici ovih vozila, oni su rekli da oni nemaju dozvole za vožnju u Beogradu.

Doduše oni imaju table i firme taksi udruženja, ali su skinute i nalaze se na zadnjem sedištu. Ono što oni traže jeste da im se omogući da taksiraju i u Beogradu, kako kažu, svi su prijavljeni u APR i plaćaju porez, ali u drugim gradovima, jednostavno kako kažu, grad BG im ne dozvoljava da rade ovde.

Danas ih je bilo 30-40, kažu da će sutra doći sa porodicama, jer ne znaju kako da ih prehrane.

Foto: Darko Jevtić
Foto: Darko Jevtić

Spisak zahteva su prosledili Vladi Srbije, ali nikakav odgovor nisu dobili.

Evo šta kažu organizatori ovog štrajka.

"Mi smo se skupili ovde kao udruženje grupe građana Prvi Srpski taksi, da pokušamo da izdejstvujemo svoje taksi dozvole, uredno smo prijavljeni u APR ali imamo taksi dozvole drugih gradova i grad BG nas sa svojom politikom izdavanja taksi dozvola ne omogućava da dobijemo dozvole grada BG. Zato i vidite da su vozila koja su parkirana ovde mahom bez TX tablica", kaže jedan od organizatora štrajka.

"Tražimo od vlade da dve godine nesmetano radimo, i da nam u te dve godine obezbedi da polažemo taj ispit poznavanja grada, većina nas ima ili upisane ili završene škole i da posle dve godine svi dobijemo preduzetničke dozvole na grad BG", dodaju.

Srbija

strana 1 od 274 idi na stranu