"I po 10 na 1 mesto, mogu da 'bezecuju' inženjere na vreme"

Ministar prosvete Mladen Šarčević istakao je da u Srbiji raste interesovanje i kompanija i učenika za dualno obrazovanje.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.11.2018.

15:55

Foto: Thinkstock

Šarčević je tokom obilaska trening centra Simensa u Berlinu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, dodao da su sada aktivna 32 dualna profila, a da se priprema još 11 i to ne samo za mašinske industrije i IT sektor, već i za potrebe građevinarstva, ugostiteljstva, turizma.

"Počeli smo sa 400 đaka, a došli na 4.500 za samo godinu dana", podvukao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, na neke dualne profile se javi i po desetoro dece na jedno mesto, što nije slučaj čak ni za medicinske škole, pa je tako, kaže, za avijaciju bilo 10 zainteresovanih na jedno mesto, dok se za zavarivače, iako se smatra nepopularnim zanatom, na 600 mesta javilo 960 đaka.

Istakao je i da Zakonom o dualnom obrazovanju nije preslikan nemački, švajcarski ili austrijski model, jer je kod nas drugačija struktura privrednih subjekata.

"Kod nas je više malih i srednjih preduzeća, ali sve je više velikih kompanija kao što su Simens, Kontinental koje imaju svoje razvojne centre. Plan je da u dogledno vreme imamo mrežu centara, od Leskovca do Subotice, a Kragujevac je početak", rekao je Šarčević.

Podseća da po tom zakonu kompanije imaju obavezu da plaćaju naknadu onima koji su na obuci.

Dodao je da se radi na novom zakonu o dualnom visokom obrazovanju, pa će kompanije moći da "bezecuju" inženjere na vreme, na mašinskim ili tehničkim fakultetima, da im daju pristojan honorar i platu tokom studija. "Tako ćemo sačuvati mlade ljude i kadar, a razvijaćemo grane industrije koje su nam važne", rekao je Šarčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: