"Nemačka Srbiji pruža sve svoje kapacitete"

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio jeda će Nemačka pomoći Srbiji u razvoju dualnog obrazovanja pružanjem logističke i finansijske podrške.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 13.11.2018.

17:14

Foto: Thinkstock

Čadež, koji s premijerkom Srbije Anom Brnabić učestvuje na 12. Ekonomskom samitu "Zidojče cajtunga" u Berlinu, kazao je da Nemačka pruža Srbiji "sve svoje kapacitete" za izgradnju sistema dualnog obrazovanja.

"Nemačka pruža sve svoje kapacitete Srbiji - kako da izgradimo sopstvene procedure školovanja dece u kompanijama, kako da licenciramo instruktore u kompanijama. Instruktori su zapravo profesori toj deci koja uče na radnom mestu jer nigde neće bolje naučiti da rade taj posao nego tamo gde se on zaista radi na tržištu - u kompaniji", rekao je Čadež.

On je naveo da Nemačka "pre svega obezbeđuje logistiku, znanje i finansijsku podršku", zajedno s Privrednom komorom Austrije, za razvoj dualnog obrazovanja u Srbiji.

"Već sada u Srbiji ima 4.500 đaka u srednjim stručnim školama u projektu dualnog obrazovanja, što je još uvek pilot projekat. Od septembra kreće nacionalno pokrivanje svih srednjih stručnih škola i očekujemo da dođemo do broja od 20.000 ili 30.000 učenika, što zahteva ozbiljnu ogranizaciju", rekao je predsednik PKS.

Čadež je naveo da postoji oko 40 projekata koje PKS realizuje s nemačkim partnerima - s nemačkim udruženjem komora, sa Srpsko-nemačkom privrednom komorom i sa komorama nemačkih regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: