Iz Srbije za ceo svet: Kreće izgradnja rudnika zlata

Gradnja rudnika bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora počeće 2020. godine i planirano je da bude završen 2022. godine.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.11.2018.

16:07

Iz Srbije za ceo svet: Kreće izgradnja rudnika zlata
Foto: Thinkstock

To je izjavio projekt menadžer u kompaniji Rakita eksplorejšn Bor Veljko Ćulafić.

"Ovo je jedna od najvećih investicija u Srbiji, imaćemo oko 590 miliona dolara ulaganja do 2022. godine i još 457 miliona od 2022. do 2037, kada se planira završetak eksploatacije rudnika", rekao je Ćulafić na 8.međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji.

Rakita će, kako je rekao, zapošljavati direktno oko 600 radnika i još 300 radnika koji će raditi kao podizvođači.

"Po nekoj proceni oko 450 miliona dolara će biti naš doprinos koji će platiti putem poreza i rudne rente, to ide u budžet Srbije i deo gradu Boru", rekao je Ćulafić.

Kaže da će operativni troškovi te kompanije iznositi oko 100 miliona dolara godišnje.

"Taj projekat je među 30 top projekata kada je reč o proizvodnji bakra i stavlja Srbiju na mapu svetskih proizvođača bakra", naveo je Ćulafić.

Kaže da će proizvodnja koncentrata bakra biti primarni proizvodi i napomenuo da u tom nalazištu ima i zlata.

"Nadamo se da ćemo (kada je reč o bakru) u budućnnosti sarađivati sa RTB-om Bor", dodao je Ćulafić.

Podsetio je da je taj projekat počeo istraživanjima još 2012. godine.

Rakita je u februaru dobili dozvolu za eksploataciju, a započeti su radoavi i na studiji predizvodljivosti, kao i analizi donjih zona rudnih nalazišta.

Ćulafić kaže da ta kompanija već u privatnom vlasništvu ima oko 80 odsto kupljene zemlje i da su do sada ukupno iskopali 220.000 metara kubnih zemlje i uložili u bušenje više od 60 miliona dolara. Samo ove godine izbušeno je 24.000 metara kubnih.

Generalna direktorka u kompaniji Rio Tinto Minerals, na projektu Jadar kod Loznice, Marni Finlejson je rekla da je to značajno nalazište i podsetila da je reč o novom mineralu koji i dallje privlaču svetsku pažnju naučnika.

"Jadar iz Srbije bi mogao bi da snabdeva veliki deo svetskog tržišta odnosno potreba kada je reč o bornoj kiselini i litijuma. Jadar kao mineral zabavlja geologe širom sveta, kažu da nikada nisu videli nesto slično tome".

Ona je istakla da je Rio Tinto puno uložio u razvoj novih tehnologija za taj projekat i angažovao eksperte širom sveta.

"Uložili smo ogromne resurse i talente, potražnja za litijumom raste, jer je najbolji za snabdevanje energijom".

Finlejson kaže da će kod Loznice proizvoditi i litijum karbonat za industriju stakla i keramike, kao i za poljoprivredu.

"To je projekat svetske klase, želimo dugoročno da ga razvijamo,ali moramo to pažljivo da radimo. Želimo da razvijemo rudnik na koji ćemo biti ponosni", poručila je ona.

Ta kompanija je ranije najavila da bi od 2023. mogla da proizvodi kod Loznice oko 10 odsto svetskih potreba za litijumom.

Glavni savetnik za rudarske operacije u kompaniji Metalfer Peter Robertson kaže da Srbija veoma dobru i dugu tradiciju u rudarstvu.

"Srbija ima puno odličnih rudara koji su veoma iskusni. Vaša zemlja ima značajne potencijalne kada je reč o resursima i veoma je važno da ih razvije zbog ekonomskoj razvoja", kazao je Robertson Tanjugu.

Kaže da se ta kompanija fokusira na polimetalične mineralne resurse i da se bave istraživanjem na više mesta u Srbiji, a posebno na jugu u regionu Leće kod Medveđe.

Dodao je da je rudnik Leće važan poduhvat.

On je rekao da je ta kompanija trenutno uključena u proizvodnju čelika i ima 600 zaposlenih.

Lokacije na kojima istražuju su pristupačne i omogućen im je pristup vodi i struji.

Najveći problem u rudarstvu je odlaganje otpada, rekao je on i dodao a je važno da postoji zakonski okvir kada je u pitanju ta oblast, naveo je Robertson.

Predsednik kompanije Mundoro Capital, Teodora Dečev, ukazala je da mnoge države prolaze kroz različiite minus i plus faze, kada je ta oblast u pitanju.

Važna je kako ističe primena zakona kada je u pitanju oblast minerala.

Takođe, istakla je da je važno da se grade dobri odnosi sa lokalnom zajednicom.

“Situacija u Srbiji se poboljšava u toj oblasti i ona je sada na 4. mestu u Evropi, iza Finske, Irske i Ssvedske i vrlo brzo je došla na to mesto. Srbija je na globalnom nivou trenutno na 31. mestu po privlačnosti za investicije", istakla je Dečev.

Ona je navela da je i dalje teško dobiti dozvolu u ovoj oblasti ali da se i to menja.

“Važan faktor je to da morate imati veliku istrazivačku zajednicu da biste stvorili rudarsku zajednicu “, rekla je ona.

Mundoro Capital ima projekte u istočnoj Srbiji i timočkoj regiji, ali i Rodopima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: