Keš kredit na mesec, kamata 60% - otkud takva ponuda? VIDEO

Predsednik Efektive Dejan Gavrilović kaže da je moguće da banke šalju ponude nasumice i onima koji nisu klijenti i da gornja granica kamate nije propisana.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.11.2018.

15:12

Keš kredit na mesec, kamata 60% - otkud takva ponuda? VIDEO
Foto: Thinkstock

Povodom pisma gledaoca emisiji Prve TV, 150 minuta, u kojem navodi da je bez ikakvog znanja dobio mejl od banke u kojem ga obaveštavaju da mu je odobren keš kredit od 20.000 dinara na mesec dana, a banci bi potom trebalo da vrati 21.000 dinara, što znači da je kamata 5 odsto mesečno, Gavrilović kaže da veruje da banka ima njegove podatke, mada je moguće da je reč i o nasumice poslatoj ponudi.

"Verujem da je ovo klijent banke, da koristi neku drugu bankarsku uslugu, verovatno prima platu preko njih i imaju uvid u njegova primanja i na osnovu toga su odredli neki brzinski kredit koji bi mu odobrili bez dokumentacije. Ne verujem da nema baš nikakav odnos sa bankom, da nemaju nikakva saznanja o njemu, mada nije nemoguće i da je ta situacija", navodi Gavrilović.

Što se tiče kamate, koja u ovom slučaju iznosi čak 60 odsto na godišnjem nivou, kaže da nijednim zakonom nije propisan raspon, odnosno maksimalni iznos kamate banke i da to sve zavisi od banke do banke, odnosno od proizvoda do proizvoda.

"Što se tiče kredita, najbolje nemati posla sa bankom te vrste. Svaki kredit kada se podigne podrazumeva neki mesečni izdatak, ako neko misli da može da podnese taj trošak, možda je bolje da mesečno uštedi pre zaduživanja, mada uvek postoje vanredne okolnosti", navodi Gvrilović.

Ističe da u ponudi moraju da stoje svi bitni elementi ponude, uključujući i iznos kamatne stope.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: